Szimfónia több hengerre…

Mit jelent a szimfónia? „Több hangszerre írt nagyszabású zenemű, de emellett jelent még összhangot, együtthangzást is” – tudjuk meg az értelmező szótárból.

Nekünk izomautó rajongóknak nem kell koncert terembe mennünk ahhoz, hogy hasonló nagyszerű szimfonikus együtthangzásokat hallhassunk. Elég ha az utcán haladva meghalljuk a 4, jobb esetben a 6 vagy 8 hengeres V motorok hangját, és máris részünk lehet egy nem átlagos szimfóniában. Ha pedig igazán szerencsések vagyunk, és tulajdonosai lehetünk egy izomautónak, akkor a slusszkulcs elfordításával máris részesei vagyunk egy ilyen mennyei szimfóniának, akkor amikor kedvünk tartja. Hiszen a Bibliában is meg van írva. „Akinek füle van a hallásra, hallja” 🙂


Ám mivel kedveskedni akarunk azoknak is akik nem ennyire szerencsések, az alábbi videóban 33 különleges izomautóra írt szimfóniát hallhatunk. A szimfónia a legkülönfélébb évjáratú autók más és más motor típusára lett összehangolva, igazi benzingőzös akusztikus gyönyör az ínyenc rajongók számára.

 

A modernebb izomautók esetében a szó legszorosabb értelmében beszélhetünk erről, hiszen egyre több az olyan márka ahol a kipufogók hangolásával már gyárilag külön részleg foglalkozik.

A szimfónia előadói között van néhány igazán különleges modell, nézzünk hát meg néhányat a teljesség igénye nélkül.

A 2014-es McLaren P1, a 3,8 literes 727 LE-t kifejtő V8-as motorja már önmagában sem nevezhető átlagosnak, ám emellett rendelkezik még egy elektromos erőforrással is. Így a két motor harmonikus összedolgozásának eredményeként összesen 903 LE-t présel ki magából ez az izomautó.

MCLarenP1

A 2013-as Audi R8 egyik érdekessége, hogy úgy a 8 mint a 10 hengeres modell diódás fényszórót kapott, ami összetéveszthetetlen, jellegzetes kinézettel ruházta fel ezt az izomautót.

AudiR82013

Arról nem is beszélve, hogy a V10-es motor, 525 LE-t, és 530 Nm nyomatékot add le, innentől kezdve tehát csak uralni kell a pacikat.

A 2014-es Lamborghini Aventador LP-700 többre érdemes annál mintsem, hogy a szalagkorlátnak csapják. A 12 hengerből  kiáramló gyönyörű hang mellett, szerény 700 LEvel, és 690 Nm nyomatékkal tépi fel az aszfaltot a 6,5 literes motorral szerelt izomautó.

LP-700

A 2015-ös Genfi Autószalonon mutatták be az elődjénél is erősebb Lamborghini Aventador LP750 SV-t, amely 740 LE-s dög létére 2,8 másodperc alatt 0-ról 100km/h-ra gyorsul. Körülbelül ennyi ideig tart, hogy ki mondjuk. Visz-lát! 🙂

LPV-750