Pontiac Firebird 2015 – a márka legerősebb izomautója

Ugyan nem a leggyorsabb, de a legerősebb lesz a Pontiac Firebird 2015-ös modellje. A kabrió kivitelű izomautó utcai változatát automata váltóval szerelik majd, míg a coupe kivitelű 2015-ös Firebird hatfokozatú manuális váltót kapott.

A 2015-ös Pontiac Firebird luxus sportautó a legerősebb kabrió a Pontiac történelmében, ám korántsem a leggyorsabb, a leggyorsabb cím egy limitált szériás Firebird modellé, ami „mindössze” 505 lóerős, szemben a jelenlegi  580 lóerős és 754 Nm nyomatékkal rendelkező modellel, amit 6,2 literes, V8-as motor hajt. Ezt a motor használják Trans Am modellekben is (556 lóerő és 747 Nm nyomaték párosításban).

Dinamikus forma
Dinamikus forma

Az automata váltós, 1644 kg-os Pontiac Firebird 4,1 másodperc alatt gyorsul 60 mérföld/óra sebességre, míg 12,5 másodperc alatt már 114,3 mérföld/órával hasít. Összehasonlításképp érdemes megjegyezni, hogy az 132 kg-al könnyebb 2015-ös Pontiac Firebird coupe, hatfokozatú, manuális váltóval 3,8 másodperc alatt éri el a 60 mérföld/órát, 12,1 másodperc alatt pedig 117,4 mérföld/órára gyorsul. A megálláshoz 60 mérföld/óráról 106 méterre van szüksége, míg a Firebird kabrió ugyanilyen sebességről közel 1 méterrel rövidebb féktávolsággal áll meg.

A kabrió változat lesz a legerősebb Pontiac
A kabrió változat lesz a legerősebb Pontiac
 

A Pontiac Firebird 2015 mágneses Ride Control felfüggesztéssel rendelkezik, ami az utcai változatban a meglehetősen sima futást biztosítja, még sport módban is. A kabrió Firebird modellt több helyen is megerősítették, a torony merevítőknél, az első X merevítőnél, valamint a motorbölcső is sokkal merevebb.

A Pontiac Firebird kabrió helytakarékos belsővel rendelkezik, az előző évi modelleknél sokkal jobb külső láthatóságot biztosít és nagyobb utas, – valamint csomagteret is álmodtak a megalkotói.

A motorháztetőről nem hiányozhat a "tűzmadár"
A motorháztetőről nem hiányozhat a „tűzmadár”

A kabrióban legalább 15 új technológiai újdonságot sorakoztat fel a gyártó, csak szemezgetésképp néhány: adaptív tempomat, ütközésre figyelmeztető rendszer, négy féle használati mód (normál, sport +, track, hó/eső), aminek kiválasztásakor a rendszer a megfelelő fokozatra hangolja a kormányzást, stabilitás ellenőrzés, egyéni keréknyomás ellenőrző rendszer, intelligens kulcs hozzáférés.

Luxus sportautó a javából!
Luxus sportautó a javából!

Emellett elmaradhatatlan a kiváló anyaghasználat, a beltérben egyaránt megtalálhatjuk a puha tapintású műanyagokat, a kiváló minőségű bőr és alumínium összhangját.

Előrejelzések szerint a Pontiac Firebird újrarajzolt 2015-ös modelljét januárban mutatják be a Detroit Show keretében, az értékesítés pedig jövő ősz elején kezdődik..