Oldtimer autók – hogyan szerezhetjük meg az OT rendszámhoz szükséges minősítéseket?

Az oldtimer autók megfoghatatlan varázsa sokunk szívét rabul ejtette már. A kérdés már csak az, mire kell odafigyelni, ha a nagypapa régi autójának szeretnénk OT rendszámot (az old timer autók rendszáma röviden) szerezni, milyen kritériumoknak kell megfelelni a járműnek ahhoz, hogy egyáltalán megszerezhesse a szüksége minősítéseket, és milyen kedvezményekkel számolhatunk, ha sikeresen átestünk a vizsgán?

Minden oldtimer 30 éves – de nem minden 30 éves autó oldtimer

Az oldtimer autók közös tulajdonsága, hogy legalább 30 éve kerültek ki a gyártósorokról. Ez azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy minden 30 éves autó oldtimernek minősülne. Abban az esetben ugyanis, ha egy gépjármű nem rendelkezik az úgynevezett veterán minősítéssel, a gyártási évétől függetlenül ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a forgalomban lévő újabb generációs autókra.

Hosszú út vezet az oldtimer autók minősítésiéig

OT rendszámot hazánkban az a gépjármű kaphat, amely megfelelt a magyar veterán autó vizsga kritériumainak. Ez a minősítés 5 évig érvényes – ha letelt a szóban forgó időintervallum, újra jelentkezni kell a vizsgára, különben elveszítjük az OT rendszámunkat.

 

old timer autók

Magyarországon hivatalos vizsgára egyedül a Magyar Veteránjárművesek Autonóm Muzeális Szövetségénél (röviden MAVAMSZ) jelentkezhetünk. Egyedül a MAVAMSZ jogosult kiállítani azokat az okiratokat, amelyek az OT rendszámhoz szükségesek. Figyelem! Az oldtimer autó tulajdonosváltáskor ismételten elveszíti a minősítést, így újra át kell esni a MAVAMSZ vizsgán.

Mit vizsgál a bizottság?

A bizottság elsősorban azt vizsgálja, hogy az adott autó milyen állapotban van, illetve mennyire felel meg az eredeti gyári állapotának. A műszaki tartalom mellett természetesen az esztétikai értékek is sokat nyomnak a latba.

A vizsga egyébként elég szigorú elvárásokkal operál, a maximálisan megszerezhető 100 pontból legalább 75-öt kell elérnünk ahhoz, hogy a MAVAMSZ kiállíthassa az OT rendszámhoz szükséges iratokat.

Milyen lépések vezetnek az oldtimer rendszám megszerzéséig?

A MAVAMSZ vizsga keretén belül elsősorban a muzeális minősítést kell beszereznünk a gépjármű számára. Ezt a Muzeális Minősítő Bizottság állíthatja ki. Ahhoz, hogy ezt a minősítést megszerezzük, bizonyítanunk kell, hogy az autónk minimálisan 30 éves.

A motorszámnak és az alvázszámnak teljesen sértetlennek kell lennie, különben a bizottság elutasítja a kérelmünket. A vizsgán fel kell mutatnunk a tulajdonjogot igazoló okmányt is (például forgalmi engedélyt).

Második lépés: a műszaki vizsga

Az oldtimer autók műszaki vizsgája másként történik, mint az újabb típusú gépjárművek esetén. Ez, ha egy kicsit belegondolunk, abszolút érthető: 30 vagy annál több évvel ezelőtt ugyanis a járművek más elvárások alapján, teljesen más technológiával készültek, mint manapság.

eladó oldtimer autók

Ennek tükrében az oldtimerek felmentést kaphatnak bizonyos területeken. Egy konkrét példa: ha az autó azért nem rendelkezik biztonsági övvel, mert a gyártásnak az évében a biztonsági öv nem volt kötelező elvárás, a sikeres vizsga vonatkozásában ez a hiányosság nem jelent problémát.

Az utolsó lépés – az áhított OT rendszám megszerzése

Az OT rendszám felé vezető rögös úton az utolsó lépés a veteránminősítés megszerzése, ahol ismételten ellenőrzik a műszaki állapotot, az esztétikai értékeket. Ha a szakemberek mindent rendben találnak, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiállítja az áhított rendszámot.

Színes spektrumot járnak be az eladó oldtimer autók

Eladó oldtimer autó rengeteg akad a magyar piacon is – persze, ahogy említettük, tulajdonoscsere esetén a minősítést újra meg kell szereznünk. Az viszont kétségtelen, hogy ezeknek az autóknak a kézzel fogható bája mellett számos egyéb előnyük is van. A veterán autók többek között a károsanyag kibocsátás terén is több engedményhez jutnak, hiszen a gyártásukkor ez általában nem volt mérvadó szempont.

Egy átlagos jármű műszaki vizsgája 2 évig érvényes, ezzel szemben az oldtimer járművek műszakija 5 évig is hatályos. Ha egy oldtimer verda boldog tulajdonosai vagyunk, az autó után nem kell teljesítményadót fizetnünk, emellett pedig a kötelező biztosítás esetén is igencsak komoly árkedvezményekre számíthatunk.