Így készítsük fel sportautónkat a tavaszi/nyári szezonra!

Akinek sportautója van, és a sportos vezetési stílust kedveli, biztosan várta már a tavaszt, hogy kellően kihasználja a motorháztető alatt megbújó lóerőket. A télen az óvatosság időszaka, hiszen hiába van fent a legjobb téli abroncs, akkor sem ez a legalkalmasabb idő arra, hogy megmutassuk, mit is bír az autó.

De szerencsére most megérkezett a jó idő, így végre hódolhatunk a sebességnek, persze a megfelelő körülmények között, és persze csak azután, hogy kellően felkészítettük autónkat a tavaszra és a nyárral.

nyári gumi

De miből is áll az autó felkészítése a sportautók esetében? A következőkben erre adjuk meg a választ, kitérünk az abroncsok fontosságára, de az általános műszaki ellenőrzés elvégzéshez is adunk tippeket. De kezdjük az elején: a gumikkal!

Mikor kerüljön fel a nyári gumi?

 

A sportautók többfélék lehetnek, egyes típusokra jó lehet a 195 65 r15 nyári gumi, más típusokra pedig a nagyobb méret, mint a 205 55 r16 nyári gumi vagy a 225 45 r17 nyári gumi.

Mindenképp fontos, hogy a megfelelő méret kerüljön fel, az pedig talán még lényegesebb, hogy ha sportautónk van, vagy a sportos vezetési stílust részesítjük előnyben, akkor ehhez passzoló nyári gumit válasszunk, lehetőleg a prémium kategóriából. Szinte nincs is olyan prémium márka, amely ne gyártana nyári sportabroncsot, így biztosan találni fogunk megfelelőt.

Ha pedig az abroncs már megvan, akkor már csak arra a kérdésre kell választ kapnunk, hogy mikor is tetessük fel ezeket a gumikat. Nos, az abroncsgyártók tapasztalatai alapján a nyári gumik ideje akkor jön el, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok feletti.

Ilyenkor már túl meleg az abroncs a téli gumik számára, gyorsabban fognak kopni, emellett viszont még a tapadásuk is csökken a melegebb időben, ami nagy sebesség mellett meglehetősen balesetveszélyes. Ha enyhe a tavasz, akkor már márciusban felkerülhetnek a nyári abroncsok, ha hűvösebb, várhatunk április végéig, esetleg május elejéig. A gumicserét érdemes egy futómű ellenőrzéssel is összekötni, és ha szükséges a futóművek beállítását is elvégezni.

Állapotellenőrzés, ami nem maradhat el!

Ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhessünk tavasszal és nyáron, csak az abroncscsere nem lesz elegendő. A gumiszerviz után a márkaszervizt vagy az autószerelőnket is érdemes felkeresni, és egy általános ellenőrzést végeztetni az autón.

A tél minden járművet megvisel, ez alól a sportautók sem kivételek. Alapvető feladat ilyenkor a folyadékszintek ellenőrzése, ami a hűtőfolyadékon túl a fékfolyadék és a motorolaj vizsgálatát is magába foglalja. A motorolajt évente érdemes cserélni, de a fékfolyadékot sem árt kétévente. Amennyiben még nem jött el a csere ideje, de a folyadékszint alacsony, akkor legalább a feltöltést érdemes elvégeztetni.

És ha már fékfolyadék, a fékek állapota is fontos a biztonságos közlekedéshez, ami sportautók esetében talán még fontosabb. Az általános ellenőrzésbe beletartozik az akkumulátor töltöttségi szintjének ellenőrzése, de akár a lámpák működésének vizsgálata is.