Dodge

dodge.

Ha az igazi amerikai autómárkát keresnénk, akkor a Dodge mindennél jobban illik a tengerentúli mentalitásra, a hatalmas impresszív autók, megalomán méretek, különleges vonalvezetés, ez a Dodge! Nem mellesleg Al Bundy is a detroiti autógyár egy hasonló gyöngyszemével „döngetett.”

Az autógyárat két testvér alapította Dodge Brothers Company néven 1900-ban, az akkor nagy léptekkel előrehaladó autóiparban nem csoda, ha a kezdetben alkatrészeket gyártó Dodge fivérek is fantáziát láttak. 1914-től kezdtek saját autót gyártani, majd később 1928-ban a Chrysler-csoporthoz került a márka, és máig meghatározó neve a cégnek, a Chryslerhez való csatlakozás után került a hűtőmaszkra a szemből rajzolt kosfej is.

A Dodge népszerűségét jellemezte, hogy még a nagy ’30-as évekbeli világválság idején is jól szerepelt az eladási listán. A folyamatos modellfrissítés, valamint a kényszer, hogy a márka lépést tudjon tartani a többi autógyártóval, egyre áramvonalasabb és nagyobb teljesítményű motort igényeltek a piacon. Így nem volt ritka az ’50-es években már a 183 lóerős teljesítményű Dodge sem, ahogyan a korra jellemző krómcsíkok sokasága és a cápauszony.

Az elkövetkező években változott a szerepe a Dodge-nak a Chrysleren belül, felélesztettek régebbi modell neveket, valamint újabb és újabb modellekkel léptek a piacra, tartva a lépést az olyan nagy konkurens autógyártó céggel, mint például a Ford.

1992-ben a sportautó kategóriában is tudott újat mutatni a gyártó, megjelent a Dodge Viper, ami 630 Nm-el és 400 lóerővel rendelkezett, ami az azóta eltelt években csak finomodott és erősödött.

A Dodge Viperrel a Száguldó Vipera című amerikai sorozatban találkozhattak a nézők, amit Magyarországon is vetítettek.

Érdekelnek a Dodge izomautók? Kalandozz velünk weboldalunkon!