Tovább növekedhet a Ford Mustang Mach E ára (frissítve)

(Friss jó hírek a cikkünkhöz, frissítve 2023. 02. 20.) A Ford cikkünk megjelenése óta közölte, hogy a Mach-E árát modelltől függően átlagosan mintegy 4500 dollárral csökkenti. Egy vadonatúj elektromos modell így mostantól akér már 46.000 dollártól elérhető.

Sokan nem örülnek neki, de úgy tűnik, hogy tovább emelkedik a Ford Mustang Mach E ára. Habár néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a Ford egy elektromos Mustang-ot dobjon piacra, úgy tűnik manapság már semmi sem lehetetlen. Ez pedig olyannyira valóság, hogy a Mach-E nyerte a Consumer Reports Top EV Pick kitüntetést, amit eddig a szintén amerikai Tesla Model 3 tudhatott magáénak.

Miért emelkedik a Ford Mustang Mach E ára?

 

Egyes források szerint az áramelkedést Joe Biden elnök kormányának inflációcsökkentő törvénye váltotta ki, ami az elektromos autó vásárlásra biztosít támogatást. Erre enged utalni a tény, miszerint a Ford éppen annyival emelte az elektromos Mustang modellek árait, mint amekkora támogatást biztosít a Biden kormány a villanyautók vásárlására.

Ellenérvnek számít viszont, hogy a Ford Mustang Mach E árak már a törvény beiktatása előtt elkezdtek emelkedni. Nem csak az autók árát, hanem a szállítási költségeket is emeli az amerikai vállalat 200 dollárral.

Természetesen a fent említett állításokra a vállalat is reagált, ami szerint a Ford Mustang Mach E ára a gyorsan változó piaci feltételek, illetve a növekvő anyagköltségek miatt emelkednek. Egyébként a Mach E modellekre egészen 2024-ig nem vonatkozik az új adókedvezmény, mivel az alkatrészek kevesebb, mint 40%-a készül az Államokban.

Nem meglepő, hogy emelkedik a Ford Mustang Mach E ára

Elég csak világviszonylatban megnézni a villanyautók piacát. Nincs szükség közgazdász diplomára ahhoz, ami egyébként is nyilvánvaló. Az áremelkedés szinte minden gyártót érint. A 2022-es modellév ráadásul további frissítéseket hozott magával, mint hardveres, mind szoftveres téren. Ez viszont, nem csak az autón, hanem annak az árazásán is észrevehető.

További jó hírnek számít, hogy az új modellekben az akkumulátorcsomagok kaptak némi frissítést, ami jelentősen megnöveli a hatótávot. A Ford Mustang Mach E árak csökkenése nem valószínű a közeljövőben, hiszen az amerikai autókereskedők arról számoltak be, hogy még ennek ellenére is 14 napon belül gazdára talál minden elektromos Mustang.

Viszont vannak olyan negatív körülmények, amik még az ilyen hatalmas vállalatokat sem kímélik, mint a Ford. Ez pedig nem más, mint a chip hiány. Bár sokan kételkednek abban, hogy ez a jelenség valóban létezik.

Minden esetre a problémát jól szemlélteti, hogy a Mexikóban található gyártósorok is leálltak egy időre. Ez pedig tovább növeli a várólistákat. Igaz, hogy manapság a végeláthatatlan várólisták teljesen természetesnek számítanak ezen a téren.

Eleinte sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a legendás izomautó, amiben egy többszáz lóerős V8-as dübörög, kapott egy elektromos változatot is a Mach-E képében, viszont az eladások azt mutatják, hogy ebben a SUV függő világban igenis van rá kereslet. Esetleg, ha a nevében nem szerepelne a „Mustang“ elnevezés, akkor nem kavarta volna fel ennyire az indulatokat.

ford mustang mach e ára

Az eladások viszont egyértelműen a pozitív irányba mozdultak el, amikből levonható még egy következtetés. Az elektromos autókra nem érdemes a „jövő autóiként“ tekinteni, mivel egyre többel találkozhatunk az utakon. A felhasználók a futurisztikus megvalósítások helyet sokkal inkább a jól használható megvalósítást helyezik előtérbe.

Így születhetett meg egy Mustang SUV kivitelben a Mach-E modellcsaládon belül. Elég ellentmondásos, hiszen az izomautók nem feltétlenül a családbarát felhasználásuk miatt váltak ismertté.

Összeségében valóban igaz, hogy emelkedik a Ford Mustang Mach E ára, ez viszont minden elektromos autókat gyártó cégnél megfigyelhető. A Tesla is kénytelen volt emelni, ami valószínűleg annak tudható be, hogy az akkumulátorok előállításához szükséges fémek ára eléggé megugrott az utóbbi időben.

Ennek ellenére érdemes alaposan átgondolni a villanyautó vásárlást. A Ford Mustang Mach E árával kapcsolatban Magyarországon is számíthatunk kedvezményekre állami támogatás formájában, mely törvények az elektromos autók elterjedését hivatottak támogatni az ország területén.

Ez a terjedés talán még nem tűnik számottevőnek, viszont minden jel arra mutat, hogy hamarosan ugrásszerűen megnő majd a villanyautók száma az utakon.