Sofőr állás keresés – az ideális lehetőségek felkutatása

Mozgásban lévő karrier

Ha valaki egyébként is előszeretettel tölti idejét a volán mögött, ezt akár a munka világának területén is kamatoztathatja. A piac gyakorlatilag folyamatosan telített a nyitott sofőr pozíciókkal, a kérdés már csak az, pontosan hol keressünk és mit vállalunk el?

Az álláskeresés során, a hirdetések végtelenített listáját böngészve az egyik sarkalatos pont az álláshelyekhez tartozó munkáltatói elvárások listája. Adott esetben már ez is könnyen letörheti az önbizalmat, hiszen ezek sokszor az irrealitás határát súrolják. Persze mindenki számára mást jelent egy-egy elvárás, bizonyos pozíciók esetén pedig egyáltalán nincs is túltolva a követelményrendszer. A munkába állás ez esetben egyszerű, a benne maradás már eggyel nehezebb.

sofőr állás keresés

Jó példa a minimális elvárásokkal dolgozó munkákra egy sofőr állás is, hiszen ide akár egy szimpla B-kategóriás jogosítvány is jelenthet belépőjegyet. Sokak számára a volán mögötti munka egyet jelent a kamionokkal, teherautókkal és buszokkal, ám a kisebb járműveken is szükség van vezetőkre. A sofőr állás Profession felhozatala is jól mutatja, hogy mennyire sokféle, egymással olykor csak lazán kapcsolódó területtel rendelkező feladatkör ez, melybe szinte bárki belevághat.

 

Egy B-kategóriás jogsi egyébként is sokak számára alapvetés, hiszen a mindennapokat is megkönnyíti egy ilyen papír, ha pedig egy jól jövedelmező állás kulcsa is lehet, az már tényleg csak kellemes extra. De ha valaki nagyobb léptékben gondolkozik és tekintélyesebb méretű vasakra váltana, az álláspiac erre is minden lehetőséget megad. Ez esetben azonban már több rutinra, magasabb kategóriájú engedélyekre és egyéb kiegészítő vizsgákra is szükség lehet.

Futár-forradalom az utakon

Egy sofőr állás és az elmúlt éveket meghatározó járványhelyzet között kapcsolódási pontot találni elsőre nem tűnik túl egyszerűnek, de jobban belegondolva nagyon is evidens ok-okozati összefüggés áll fenn. A járvány okozta bezárások, csődbe ment vállalkozások, megszűnő munkahelyek sokakat tereltek a futár munkák felé. Ennek oka nagyon egyszerű: a futárok munkájára ekkor még nagyobb szükség volt, a belépési feltételek pedig megmaradtak az egyszerűbb vonalnál.

Sokak számára pedig annyira bejött a sofőr állás mindennapi ritmusa, hogy a járvány lecsengésével is maradtak a volán mögött. A piac munkaerő felvételi képessége kifejezetten nagy, így a kereslet ez esetben könnyedén találkozott a kínálattal. Holott a futár munkák nem éppen a könnyed láblógatásról szólnak. Egy ilyen sofőr állás sokszor igen feszített tempót diktál és óriási teherbírást követel meg a munkavállalóktól.

Mondhatnánk, hogy minden megszokás kérdése, de hosszabb távon viszonylag kevesen maradnak ebben a szakmában. Egy ilyen sofőr állás viszont kiváló alapot ad arra, hogy fentebb lépjünk egy, vagy akár több kategóriát is és hasonló, de sok szempontból mégis nagyon más területen próbáljuk ki magunkat. A személy- vagy épp teherszállítás már egészen más kávéház, de az elérhető jövedelem és karrierlehetőségek szempontjából több, mint kedvező.

Egy nagy lépés előre

A személy- és teherszállítás területén elérhető sofőr állások területén a jogosítvány megléte ugyanúgy alapvető szempont, ám a helyzet némiképp bonyolódik. Mivel a kategóriák lényegében egymásra épülnek, egy kamionra szükséges C-kategóriás engedély előfeltétele egy legalább 2 éves B-kategóriás jogosítvány. A rutinra pedig tényleg szükség lesz, hiszen egy több tonnás, legalább ugyanennyi áruval megpakolt, pótkocsis teherautó már nem való bizonytalan kezekbe.

sofőr állás

A személyszállítás esetében persze továbbra is maradhatunk a B-kategória keretein belül, ha például a taxizást választjuk. Ez a szakma sokak számára vonzó, ugyanakkor meglehetősen telített és sokszor szó szerinti közelharc folyik az ügyfelekért. Ha tehát valaki egy sofőr állás betöltésén gondolkozik, jellemzően inkább a teherszállítás felé tendál. A jogosítvány és a rutin azonban nem minden, ami ehhez a szakmához kell.

A kamionsofőrök jellemzően hosszú, monoton órákat töltenek autópályákon, kerülnek veszélyesebb szituációkba szűk hegyi utakon, vagy épp versenyt futnak a tachográffal, amely fizikailag és szellemileg is sokat követel. Többek között ezért is van szükség az engedély megszerzése előtt egy pályaalkalmassági vizsgálatra, mely többek között e képességekre is kitér. Tény, hogy egy ilyen sofőr állás lényegében a közutak királykategóriájába ad belépőt, de a munkavállalónak sem árt felkészülnie arra, hogy pontosan mivel is jár egy ilyen pozíció.