Shelby

Amerikai autógyár, ami leginkább nagy teljesítményű izomautóiról híres. Carroll Shelby 1962-ben alapította Shelby American néven, aki önmaga is autótervező, autóversenyző és sikeres vállalkozó volt.

Nem csoda hát, ha a Shelby autók sokkal inkább versenygépek, mintsem családi szedánok, természetesen a megélhetéshez az autógyár utcai autókat is gyártott, de a fő vonal a Shelby életében mai napig a versenyautók, utcai sportautók.

A Shelby autókról tudni kell, hogy az építést a gyár nem saját gyártású anyaggal végezte, végzi, hanem ismert autómárkák alkatrészeiből épít (motor, karosszéria) hihetetlen erejű gépeket.

Így született meg az első Shelby sportautó is 1961-ben Shelby Cobra néven, aminek a karosszériája egy angol sportkocsi gyártó cégtől származott, a motor pedig egy 4,2 literes V8-as Ford motor volt. Alig négy év múlva a Cobrában már egy 7 literes Ford versenymotor dübörgött. Az 1068 kg önsúlyhoz 485 lóerő tartozott, amihez nem kell nagy képzelőerő, hogy mit tudhatott egy ilyen sportautó, ha számításba vesszük, hogy 5 másodperc sem kellett a 100Km/órára való gyorsuláshoz. Persze az utcai verzióját sem kellett félteni, igaz az „csupán” 425 lóerős volt. És ekkor még 1965-öt írtak!

Egy évre rá megszületett a 800 lóerős Shelby Cobra 427 Super Snake, ami még ma is óriási eredménynek számít a sportautók világában.

Shelby versenyautóival rendszeres vendége volt a Le Mans-i 24 órás autóversenynek, amit a ’60-as évek végén többször meg is nyert.

shelby1

2003-ban a cég Carroll Shelby International, Inc. –re változtatta a nevét, majd 2009-ben a Cobra 427 Super Snake 45. születésnapjának emlékére ismét felvette a Shelby American nevet.

Ha többet szeretnél tudni a Shelby ízig-vérig sportautóiról (izomautók), kalandozz velünk weboldalunkon!.