Miért fontos a szűrők rendszeres cseréje?

A szűrők cseréje elkerülhetetlen akkor, ha autónkat sokáig szeretnénk jó állapotban tudni. Ahogy használjuk az autót, úgy telnek meg az egyes szűrők, melyek a levegőből, az olajból, az üzemanyagból szűrni ki a nem oda való dolgokat. Ha ezt nem tesszük, akkor azzal sok mindent kockáztatunk.

A Fékmester autóalkatrész webáruházban szűrők széles kínálata várja a vásárlókat, levegőszűrők, pollenszűrők, olajszűrők és sok minden más.

Mit szűrnek a szűrők?

Amikor olajat cseréltetünk az autón, az olajszűrőt is kicserélik, ez a kettő együtt jár, ezzel mindenki tisztában van. Az olaj elhasználódik, elöregedik, besűrűsödik, az olajszűrőben pedig apró részecskék gyűlnek fel. Ezt nem lehet megtisztítani, amikor az olajat lecserélik, a szűrőt is le kell. Ha nem tesszük meg időben a cserét, akkor az autónk motorja nem nyújt megfelelő teljesítményt és még károsodhat is. Az olajnak ugyanis a kenésben és a hűtésben van nagy szerepe. Az olaj lehetővé teszi, hogy az egymással súrlódó alkatrészek síkossá váljanak, és így elsiklanak egymás mellett. A súrlódás hőemelkedéssel is jár, így az olaj a hűtésben is részt vesz. És mi kerül az olajszűrőbe? Az alkatrészek kopása során keletkező pici fémszemcsék. Ezek bekerülnek az olajba, ezeket szűri ki az olajszűrő. Az olajszűrő tehát védi az autót az öregedéstől, a szennyeződésektől, fémszemcséktől.

Általában az olajjal és olajszűrővel egy időben szokták kicserélni a pollenszűrőt is. A pollenszűrő az utasokat védi a pollenektől, az autó működése szempontjából nincs jelentősége. Az utastérbe kerülő levegőt tisztítja meg a pollenektől, szennyeződésektől, több fajtája kapható, az aktív szenes változat a szagokat is megszűri. A cseréje egyébként évente ajánlott, de ha az autóban kellemetlen, állandó dohos szag alakul ki, akkor nem csak a szűrőt ajánlott kicserélni, hanem megtisztítani az egész rendszert, fertőtlenítő, tisztító folyadékkal. A légszűrő voltaképp a motor tüdeje, és a lehető legtisztább levegőre van szükséges az ideális működéshez.

 

A levegőt szűri a levegőszűrő is, azt a levegőt, ami a motorba kerül. Ez szűri ki a levegőből a port, pollent, homokot, kormot, és egyéb szennyeződéseket. Így akadályozva meg, hogy az igen finom alkatrészekben károk keletkezzenek. Ezt 15 ezer kilométerenként tanácsos lecserélni.

A hidraulika szűrő is nagyon fontos szerepet játszik a működésben, ez a hidraulika folyadékot szűri, és a fékrendszerben, kormányszervóban játszik nagy szerepet. Akármilyen szűrőről is van szó, nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréljük ki ezeket, az előírásoknak megfelelően. Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy milyen szűrőt teszünk az autóba, a pontos méret elengedhetetlen ebben az esetben. A minőség tekintetében is vannak különbségek a különböző szűrők között, érdemes a magasabb minőséget választani, hiszen hosszú távon jobban megéri. Inkább ne kockáztassunk, vásároljuk meg azt, amire az autónak szüksége van ahhoz, hogy hosszú éveken át jól működjön. Ezek, mint a szűrők is, pár ezer forintos tételek, ha elhanyagoljuk a cserét, azzal sokkal többet kockáztatunk.