Masszív vakondháló a kertünk védelméért

A vakondok komoly károkat okozhatnak a kertünkben. Bár olyan szempontból hasznos állatok, hogy sok kártevőt elfogyasztanak, de az ásómunkájuk miatt el is pusztulhatnak a növényeink. Például kifordíthatják a gyökérzetüket, ha az útjukba kerülnek, a túrásaikkal pedig akár az egész növényt szárral, virággal, terméssel együtt letarolhatnak.

Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelően védekezzünk ellenük. Az egyik legjobb megoldás a masszív, minőségi anyagkialakítású vakondháló használata, ami megakadályozza, hogy az ásóbajnokok a virágok, zöldségek és gyümölcsök közelébe férkőzzenek.

Vakondháló: humánus megoldás vakondok ellen

Azt fontos tudni, hogy a vakond kártékony munkája ellenére is védett állat, éppen ezért nem szabad különböző vakondölő szereket használni a kiirtásukra. A vakondháló telepítése nagyon egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy fölötte 4-5 centiméter termőtalajt is elterítsünk. Ha esetleg utólag szeretnénk fákat, bokrokat, más nagyobb gyökérzettel rendelkező növényeket is ültetni, az sem jelent problémát.

 

A szükséges árok kialakítása céljából a háló a megfelelő szerszám segítségével könnyen átvágható. A hálós megoldásnak sok előnye van. A legnagyobb mindenképpen az, hogy az állatokat az elpusztításuk nélkül tudjuk távol tartani és hogy a szerek használatával ellentétben, semmilyen káros hatás nem éri a növényeinket. Ez egy hosszútávon is biztos, gazdaságos és kényelmes megoldás a vakondprobléma megoldására.

A növények másik ellensége: a szárazság

A növényeinket nemcsak a vakondoktól kell megóvni, hanem a kiszáradástól is. Ha egy nagyobb területet gondozunk, akkor mondhatni az egyetlen jó megoldás az öntözőrendszer telepítése, ami biztosítani tudja a megfelelő vízellátást. Az egyik legfontosabb alkatrész az automata öntözőrendszer vezérlő, ugyanis azon keresztül tudjuk beállítani a szükséges paramétereket a működéshez.

Nem mindegy például, hogy az adott területen hány öntözési zóna van, a növényeinket milyen gyakran kell öntözni, az egyes növényfajtáknak mekkora vízigényük van és azok milyen távolságban vannak egymástól. Az adatok betáplálását követően nem lesz több gondunk a vízellátással, legfeljebb csak akkor kell újra állítanunk az automata öntözőrendszer vezérlőn, ha változtatni szeretnénk a működésén.

Szakértői segítség a kertgondozáshoz

A rendszer telepítéséhez szükség van arra, hogy egy megfelelő tapasztalattal rendelkező szakértői csapatot bízzunk meg a munkával. Ők segítenek abban, hogy milyen egyéb alkatrészek és kiegészítők kellenek az automata öntözőrendszer vezérlőn kívül, illetve az elejétől a végéig minden feladatot megoldanak helyettünk, hogy nekünk csak annyi legyen a dolgunk, hogy kiélvezzük az automata öntözés előnyeit.