Kuba elkényezteti a régi típusú autók szerelmeseit

A Kuba nyaralás lehetősége több szempontból is fantasztikus élményt tartogathat a Számodra. Kuba Téged is vár, ha egyaránt lelkesen vetnéd bele magad az aktív kikapcsolódásba és tengerparti henyélésbe, ha vonz a történelmi múlt, és szívesen ismernéd meg az adott kultúra hagyományait, nem utolsó sorban pedig rajongó szenvedéllyel gondolsz a régi típusú, klasszikus autócsodákra.

A karibi térség érintetlen gyöngyszeme: Kuba

Kuba nem véletlenül népszerű célpontja a minden tekintetben igényes turistáknak. A karibi térség csodálatosan szép, érintetlen gyöngyszemeként már-már kézzel tapintható történelmi környezetet kínál azoknak, akik szívesen vennének részt egy megfizethető „időutazáson”. Elég csak Havannában, Kuba fővárosában szétnézni: az épületek, a régi utcák, no meg a klasszikus négykerekű járgányok megfoghatatlan nosztalgiát árasztanak.

kuba nyaralás

Kuba nyaralás: jegyváltás egy mozgó autómúzeumba

Kuba nyaralás során pihentető, élményekben gazdag programokban vehetünk részt és egyúttal jegyet is váltunk a régiautók országos méreteket öltött Paradicsomába. Kuba, különösen Havanna ugyanis egy lüktető, nagyon is élő kocsimúzeum, aminek utcáit róva hatalmas élményeben lehet része azoknak, akik a régi típusú amerikai autók látványára vágynak.

 

Oldsmobile-ok, Buick-ok, Chevrolet-ek, van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Tipikusan olyan járgányok nyargalnak a kubai utakon, amikért mi európaiak súlyos összegeket fizetünk, a kubaiaknak viszont ezek az értékes járművek a mindennapjaik szerves részét képezik.

De miért ilyen sok itt a régi autó?

Az, hogy a Kuba nyaralás során szinte csak és kizárólag régi típusú autócsodákat látunk, nem véletlen. Az ország politikai helyzete hozta magával ezt az igencsak fura helyzetet (Kubának gyakorlatilag nincs saját autókereskedelme), konkrétan az egyikori vezető, a híres/hírhedt Fidel Castro és az USA között húzódó viszály.

Az egykori elnök a külföldi autók behozatalára vonatkozó engedélytilalma miatt Kuba e tekintetben leragadt a múltban – amit az egyébként roppant derűlátó helyiek igencsak leleményesen oldanak meg, és sok esetben saját kezűleg végzik az autóik szervizelését.  

A bizarr „autó-frankenstein”-ek sem ritkák

Mivel közel negyven évig szinte lehetetlen volt új autókat és alkatrészeket behozni az országba, a kubai lakosoknak muszáj volt a saját kezükbe venni az irányítást. A DIY szerviz viszont nem minden esetben sült el reményeik szerint – sok furcsaságot is láthatunk az utakon gördülni, ha a Kuba nyaralás mellett tesszük le a voksunkat.

Szigorú gyűjtő szemmel nézve pedig ezek a „tákolmányok” inkább meghökkentők, mint értékesek. Persze az esetek többségében a kubai autók jól karbantartott, megvigyázott, becsben tartott „jószágok”, amelyeken az erre járó turistáknak jólesik a szemüket legeltetni: mindezt ingyen!

Autós felvonulás és szépségverseny

Azok a verdák, amelyek hűen megőrizték a gyári állapotukat, az évente megrendezett Havanna-Varadero autós felvonuláson és szépségversenyen is rendre részt vesznek, ami mondanunk sem kell, hatalmas élmény turistaként is.