Jövőre elkészül a szuperszonikus „sportautó”

A legek legjének is nevezhetnénk, hogy milyen gyakorlati haszna van, igazából nehéz rá válaszolni, hisz valódi forgalomba még egy butított változata sem kerülhetne soha! Hogy miként is írhatnánk le a szuperszonikus sportautó sebességét? Mondanám, hogy úgy képzeljük el, mintha egy pisztolygolyón ülve utaznánk, annak sebességével, de ez sem adja vissza a valóságot, hisz, ha elkészül, annál gyorsabb lesz! Körülbelül 180 Forma 1-es autó ereje koncentrálódik a kasztniban, szám szerint 135 000 lóerős.
S, hogy miről is van szó pontosan? A Bloodhound (magyarul Veréb) elnevezésű brit fejlesztésű csodaautóról, aminek a megépítésével szeretnék felállítani az új szárazföldi sebességrekordot.

Ugyanis a szuperautó 1000 mérföld/óra sebességgel fog repeszteni a sivatagban. Ez 1610 km/óra sebességnek felel meg, vagyis ha elkészül gyorsabb lesz, mint a pisztolyból kilőtt golyó. Ez a gyorsaság nagyszerűen érzékeltethető azon adattal, amit a szuperszonikus csoda leendő pilótája Andy Green mondott, miszerint az autónak csak idézőjelben nevezhető, leginkább vadászrepülőt idéző „gép” 20 km-t tesz meg 2 perc alatt.

Hihetetlen!

 

Nem csoda, ha a Bloodhound Brit Nagykövetségen tartott makett bemutatóján maga a volt vadászpilóta is bevallotta, hogy fél ettől az iszonyatos gyorsaságtól. Pontosabban arról van szó, hogy a 13 méteres és 7,5 tonnás szuperszonikus autó 0-ról 1600 km/órára kevesebb, mint 1 perc alatt gyorsul!

A szuperszonikus autó elkészülését, valamint a rekordkísérletet 2011-re tervezték, a jelenlegi álláspont szerint 2015-ben Dél-Afrikában indulhat a sebességi rekord felállítása.

Nem egyetlen projekt ez a világon, a jelenlegi szárazföldi sebesség rekordot 1228 km/óra sebességgel egy sugárhajtóművel és gázturbinával szerelt ThrustSSC tartja. Anno, 1997-ben is Andy Green ült a pilótafülkében, így valószínűleg van alapja a mostani jóval nagyobb sebességhez köthető „félelmének.”