Ismerkedjünk meg a Chevrolet C1 Corvette modellel

A sportautók hőskorának meghatározó modellje volt a Chevrolet C1 Corvette, ami több szempontból is úttörő volt az Egyesült Államok piacán. A második világháborút követően a General Motors akkori tervezési vezetője – majd későbbi alelnöke – Harley Earl egy érdekes jelenségre lett figyelmes. A frontról visszatérő katonák ugyanis sorra hozták magukkal a különféle Jaguár, illetve Alfa Romeo sportkocsikat, ez pedig arra engedett következtetni, hogy kiemelkedő igény lenne az ilyesfajta autókra a tengerentúlon is.

Ez adta az ötletet a Chevrolet C1 Corvette megszületésére. 1951 második felében aztán a General Motors tervezőmérnökei el is kezdtek dolgozni a koncepción. A cél egy ízig-vérig amerikai, kétüléses sportkocsi megálmodása volt. Nem sokkal később el is készült a prototípus, amely az EX-122-es kódnevet kapta és a Chevrolet C1 Corvette nulladik darabjának tekinthető. A vállalat éves bemutatóján aztán le is rántották a leplet, a siker pedig már ekkor biztosnak mutatkozott. Így aztán nem csoda, hogy fél évvel később meg is kezdődött a gyártás.

Chevrolet C1 Corvette – a majdnem meghiúsult terv

Ekkor még úgy tűnt, óriási siker lesz a cég legújabb modellje, hiszen az érdeklődés meglehetősen nagy volt. Ám amikor az első darabok legördültek a gyártósorról, már vészjósló jelnek tűnt, hogy az eredetileg meghatározott árnál – azaz 2000 dollárnál – jóval magasabb összegért lehet csak értékesíteni az autót, hiszen majdnem kétszereséért, 3500 dollárnál is többért kínálták azt.

 

A GM ügyvezetője így költségcsökkentést irányzott elő és a mechanikai alkatrészek esetében a már készen kapható darabok használatát írta elő. Ezzel párhuzamosan a Chevrolet C1 Corvette három különféle karosszéria változatot is kapott, való igaz, miszerint ebből csak kettő került végül gyártásba. A motor egy 3,85 literes, sor hatos kialakítású egység volt, 150 lóerős teljesítménnyel. A 0-ról 100 kilométer per órára történő gyorsulás mintegy 11,5 másodpercet vett igénybe. Ez azonban az európai konkurensekhez képest meglehetősen gyenge eredménynek számított, ahogy a kézi váltó hiánya is fájó volt, az eladások tehát csökkenni kezdtek.

Mivel a Chevrolet C1 Corvette és úgy összességben maga a részleg is a General Motors belépőszintű ága volt, ekkor komolyan fontolóra vették, hogy az egész projektet leállítják. Szerencsére erre nem került sor, méghozzá több tényező együttes hatásának köszönhetően. Egyrészt bemutatkozott a gyár V8-as motorja, amely 195 LE teljesítményre volt képes, ráadásul a Chevrolet C1 Corvette így megkaphatta a 3 sebességes kézi váltót végre. A fejlesztéseknek köszönhetően a modell már versenyképessé vált az alternatívákkal szemben. Ennél is fontosabb pillanat volt azonban, amikor 1955-ben a Ford piacra dobta a kétüléses Thunderbirdöt. A két óriásvállalat régóta fennálló rivalizálása miatt ugyanis itt már a Chevrolet C1 Corvette megtartása volt az ésszerű lépés.

Továbbra is problémát jelentett a Chevrolet Corvette ár

1956-ban új karosszériát kapott az autó és ettől az évtől már nem volt elérhető a soros motor, kizárólag a V8-as változattal lehetett rendelni a roadstert. Ennek a teljesítménye tovább nőtt és kialakítástól függően 210 és 240 LE közt mozgott. Opcióként rendelhetővé vált az elektromos rásegítésű kabrió tető, a levehető keménytető, az elektromos ablakemelők, valamint a tranzisztoros Delco rádió is. Ugyanakkor a relatív magas gyártási költségek miatt a Chevrolet Corvette ár még mindig problémát jelentett és 3500 darabnál is kevesebbet értékesítettek ebben az esztendőben. 1957-ben a külcsín változatlan maradt, ám a motort a 4,6 literes módozatra cserélték és megjelent a 4 sebességes manuális váltó is.

Ezek az újítások eredményre vezettek és megugrottak az eladások, mégpedig közel 90 százalékkal. A következő években aztán többször is frissítették a Chevrolet C1 Corvette belső terét, valamint a műszerfalat is és természetesen a teljesítmény is folyamatosan növekedett. Előbb a 240 és 290 lóerős motorokkal bővült a választék, majd 1962-ben már 340, sőt 360 lóerős változatok is megjelentek. Ez volt a klasszikus Chevrolet C1 Corvette utolsó gyártási éve, közel 15 ezer értékesítéssel, ami még ebben az időszakban is szép számnak volt mondható.

A Chevrolet embléma egyszeriben kultikussá vált

Ekkoriban talán még a General Motors vezetői sem gondolták, hogy az egyik legnépszerűbb sportautó születésének voltak a szemtanúi. Pedig a Chevrolet embléma kapcsán a legtöbb embernek ma már a Corvette ugrik be, persze nem véletlenül. A prototípus megjelenése óta eltelt 70 évben már 8 generáció látott napvilágot és ez idő alatt közel kétmillió gépjármű gurult le a gyártósorról. Mint e folyamat úttörője, a Chevrolet C1 Corvette az egyik leghíresebb modell maradt mind közül és ma már dúsgazdag gyűjtők garázsait díszítik a fennmaradt példányok.