Heten, mint a gonoszok!

Mivel az izomautók rajongói szenvedélyesek, így elkerülhetetlenül számíthat némi kritikára, aki egy ilyen listát szeretne összeállítani az eddigi legjobb amerikai izomautókról.

Egyes rajongók az izomautók megjelenését az Oldsmobile Rocket 88 1949-es piacra dobásával jegyzik.

Oldsmobile_Rocket 88

Ám a műfaj köztudott, hogy 1965-1970 között élte fénykorát, mielőtt még a ’70-es években a megnövekedett üzemanyag árak, a szigorúbb környezetvédelmi szabályok, és az egekbe szökő biztosítási költségek kifejtették hatásukat az Észak-amerikai autópiacra.

 

Mi is az izomautó? Nincs elfogadott definíció, de a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ez egy kisebb, kétajtós autó, melybe nagyobb lökettérfogatú motorokat szereltek, amelyeket ezelőtt jellemzően a nagyobb méretű szedánokban szokhattunk meg.

Egyesek azt állítják, hogy a pony autók, a Ford Mustang és a Chevrolet Camaro egyáltalán nem sorolhatók az izomautók közé, de hadd ne határozzuk mi itt meg ezt.

Az izomautókat egyenes vonalban kifejtett nagysebességre tervezték, két közlekedési lámpa között megrendezett szombatesti gyorsulási versenyekre csalinak a vásárlóknak.

Napjainkban az izomautók újra reneszánszukat élik..!

Vegyünk néhányat a klasszikus izomautók közül:

Pontiac GTO 1964

Plymouth Road Runner Hemi 1968

Ford Mustang Boss 429 1969

Chevrolet Camaro ZL1 1969

Buick GSX Stage 1 1970

Plymouth Hemi ’Cuda 1970

Chevrolet Chevelle SS 454 1970