Ford Mustang Mach 1 2021: hamarosan érkezik

Az igazi Coyote V8-as motoros Mustang

A Ford nemrég bejelentette az új 2021-es Mustang Mach 1-et, mely egyértelműen a Ford Mustang feltámadása lesz az elmúlt 17 év alapján. A Mach 1 azt képviseli, hogy mire is képes egy Coyote V8-as 5 literes motor egy igazi ikonikus izomautóban, és garantáltan hasítani fog a versenypályákon az egész világon.

Jim Farley, a Ford COO-ja szerint az új 2021-es Mustang főleg a vakmerő stílusról, remek gyorsulásról és a konkrét sebességről fog szólni. A Mach 1 az 5 literes V8-as motor egy speciálisan kialakított és tuningolt változatát kapja, így egy 480 lóerős szörnyeteget megalkotva, mely hű marad a Mustang névhez.

 

A Shelby GT350-ből érkező, már igazi ikonná vált 6 sebességes Tremec 3160 váltó kiválóan látja el munkáját és aktív fordulatszám-igazított technológia (active rev-matching) is van benne.

Mindez azt takarja, hogy a motor fordulatszámát tökéletesen lehet igazítani a tökéletes fel- és lefelé váltáshoz. A vásárlók kérhetik a Mach 1-et egy 10 sebességes Select Shift prémium automata váltóval is. Ami úgy lett kialakítva, hogy a V8-as Coyote motor lehetőségeit maximálisan kiaknázza.

A váltó természetesen nem az egyetlen dolog, melyet a Ford kölcsönvett a legendás Shelby modellekből. A motorháztető alatt, a motor mélyére tekintve megtaláljuk a Shelby-ben is remekül bevált szívócsővezetékeket, olajszűrőket, olajhűtő berendezéseket.

A Shelby olajhűtője képes 50%-al megnövelni az olaj hűtését az előző Mustang modellekhez képest. Annak érdekében, hogy a hűtés a pályán is hatékonyabb legyen, a Ford egy hátsótengelyes hűtőrendszert és alacsonyabb diffúzorokat tervezett a Mach 1-be. Egyébként ezek szintén a Shelby GT500-ból érkeznek.

Mindezekkel az alkatrészekkel a Mach 1 mögötti tervezői szándék egyértelmű. Kiváló megbízhatóság és brutális teljesítmény.

A teljesítményorientált alkatrészek között ott szerepel még a MagneRide felfüggesztés, az új EPAS kalibráció, vastagabb és masszívabb lengőkarok, továbbá a Mustang GT Performance csomagból népszerű fékerőhatás növelő extrák is.

Mindez szép és jó, viszont a Mach 1 villámgyorsasága nagyrészt abból fog eredni, hogy a Ford újratervezte aerodinamikáját is.

Az újragondolt hasrész 20 collal tovább nyúlik ki a kocsi hátsó része felé, mint a korábbi GT modellekben. Ez azért előnyös, mert segít eloszlatni és elvezetni a levegőt a kocsi alatt, továbbá segít a levegő felhasználásában arra, hogy a fékeket hűtse.

Aerodinamika és design

A többi aerodinamikai változtatást már könnyebb észre venni, mivel a 2021-es Ford Mustang Mach 1 igencsak máshogy néz ki az olcsóbb Mustangokhoz képest. A légbevezető és hűtőrácsok új dizájnt kaptak. Így a Mach 1-nek olyan külsőt adnak, mely azt sugallja, hogy versenypályára termett, és megmutatni, hogy mit tud.

Ha ránézünk, azonnal világos lesz, hogy mindig készen áll egy jó gyorsulásra. A Ford egy új homlokszegéllyel és egy stílusos hátsó légterelővel ajándékozta meg az izomautót. Ezáltal a Mach 1 képes 20%-al nagyobb leszorítóerőt kifejteni, mint a Performance Pack 1-el felszerelt kocsik. Érdekesség, hogy választhatjuk a manuális váltó mellé megvásárolható Handling csomagot is. Ekkor ez az érték hirtelen felugrik 150%-ra. Kész röhej.

A Ford Mustang Mach 1 színei

A 2021-es Mustang Mach 1 különböző színekben lesz majd elérhető, egész pontosan 8 különböző színben:

  • Fighter Jet Gray,
  • Ionic Silver,
  • Shadow Black,
  • Oxford White,
  • Velocity Blue,
  • Twister Orange,
  • Race Red,
  • Grabber Yellow.

A hagyományos Mach Stripe-ok is elérhetők lesznek a modellhez, tehát rakhatunk különböző csík matricákat a kocsira, hogy még menőbben és sportosan nézzen ki. A kocsi belseje gyönyörűen néz ki, ez tagadhatatlan!

Fotó: timethrust.com

A Dark Spindrift műszerfal egészen letisztult, mégis minden fontos funkciót egy helyen ad oda a felhasználónak.

Az új Mustang Mach 1 egyértelműen egy ikon újjászületését jelképezi, és jó eséllyel az aranyközép utat fogja képviselni a Mustang termékpalettán ér/érték arányban.

Pontos értékeket jövőre várhatunk, mindenesetre érdemes lesz figyelni, ugyanis ez a kocsi népszerű lesz a versenyzők körében és hamar elfogyhat.

Bevállalnád?

Fotó: Ford.com