Ford Mustang – A Legenda, Ami Megéri Az Árát

Jókor, jó helyen – talán így lehet jellemezni, amikor a hatvanas években a Ford Mustang ára, megjelenése, teljesítménye és felszereltsége találkozott az amerikai vásárlók igényeivel. Az elmúlt évtizedekben aztán viszontagságos utat járt be a márka, voltak dicső pillanatok és valódi mélypontok is.

Ám a kétezres évek elején új lendületet kapott az autó. A modellfrissítésnek és az erőtől duzzadó vonalainak köszönhetően visszanyerte korábbi vonzerejét. Nemcsak a tengerentúl, de Európában is rendkívül népszerű és keresett sportautóvá vált.

Mivel az autó hat évtizedes múltra tekint vissza, így a Ford Mustang árak is széles skálán mozognak. A 1964-1967 között megjelent klasszikus modellekből meglehetősen kevés található a hazai piacon. Azért hétről-hétre felbukkan egy-egy példány, általában felújított állapotban, oldtimer rendszámmal.

 

ford mustang ár

Szóval, aki rajong az eredeti karosszériáért és a korszak benzinfaló izomautóiért, akár itthon is tud vásárolni magának. Nem árt tisztában lenni vele, hogy az első években gyártott Ford Mustang ár 14-21 millió Ft között mozog. Azaz nem sokkal marad el a legújabb modellek listaárától.

A kezdetek


Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, és nézzük meg, hogy kezdődött el az autó története. Manapság egy-egy új modellt akár 6-8 évig is fejlesztenek az autógyárak, mire megkezdődik a sorozatgyártása. Épp ezért szinte hihetetlen, hogy a Mustang első koncepciórajzai és a végleges modell bemutatása között mindössze másfél év telt el. Miért kellett ilyen gyorsan előrukkolni vele? A piaci előnyért természetesen…

A Ford felfedezett egy rést a korabeli amerikai autóválasztékában. Egyetlen gyártó sem kínált a fiatalabb korosztálynak is elérhető, dinamikus sportautót. Egyszóval egy olcsó, de vagány kocsit céloztak meg, ami megjelenésével és erejével „megvadítja” a leendő vásárlókat. A terv tökéletesen működött, és Donald Frey konstruktőr kezét dicsérő autó hatalmas siker lett.

A szinte semmiből érkező Ford Mustang ára, az autó vonalai és a felszereltsége rendkívül pozitív fogadtatásra talált és már az első évben több mint 550.000 darabot adtak el belőle. De ami talán a leginkább népszerűvé tette az autót, az a korábban sosem látott variálhatóság volt.

ford mustang árak

Napjainkban már megszokott dolog, hogy többféle karosszériával, különböző motorváltozattal és ezernyi extrával vásárolhatunk autót. Ám a hatvanak években mindez újdonság volt. A Mustanghoz minden vásárló maga választhatta ki többek között a kasztnit, motort, sebességváltót, fényszórókat, fényezést, üléseket és még a díszcsíkot is.

Azaz a boldog tulajdonos a saját stílusának megfelelően formálhatta kocsiját, így még inkább sajátjának érezhette. Nagy ötlet volt és remekül bevált.

A mélypont


Az autót éveken át úgy vásárolták, mint a cukrot. De mint tudjuk, semmi sem tart örökké. A Ford Mustang első diadalútja közel 10 évig tartott. Ám 1973-ban bekövetkezett az olajválság, ami véget vetett az addig tapasztalható nagy keresletnek. A benzin ára napról napra emelkedett és a biztosítótársaságok is hatalmas összegeket számoltak fel a nagyfogyasztású autók után.

Így a vásárlók azokban a nehéz időkben értelemszerűen a takarékosabb, kisebb teljesítményű gépkocsikat keresték. A gyártónak nem maradt sok választása, reagálnia kellett a napjainkban is ijesztően aktuális helyzetre. Megérkezett a második generáció, sokkal kisebb motorral és jól érezhetően gyengébb teljesítménnyel.

A korábbi, 500 lóerőt is elérő modellek után meg kellett barátkozni a gondolattal, hogy az új típus legerősebb változata is csak 105 lóerős. Mindezt a Mustang rajongók és tulajdonosok még talán megbocsátották volna, de a gyár a karosszériát is átalakította. Az új, unalmas és semmitmondó dizájn szinte sokkolta a korábbi pimasz és erőteljes stílus kedvelőit.

Újra a csúcson


A következő évtizedekben a 3. és 4. generációs Mustangok ugyan javítottak a helyzeten, de a tervezőknek nem sikerült az első modellekhez hasonló, karakteres és vonzó autót építeni. Egészen a 2000-es évek elejéig kellett várni, hogy újra a nevéhez méltó autó gördüljön le a gyártósorról.

ford mustang árlista

Ekkor a tervezők visszanyúltak a legelső modell formavilágához és megjelent újra a jellegzetes cápaorr, a döntött hátsó rész és a kerek lámpák. A megjelenéshez felnőtt az autó teljesítménye is, igény szerint 500 lóerős V6 és V8-as motorokkal szerelték a régmúltat idéző, de mégis modern autókat. A legújabb, azaz 6. generáció is ezt a stílust vitte tovább, sikerrel.

Ford Mustang ár


Az élményt természetesen meg kell fizetni. Ha egy Ford Mustang árlista kerül a szemünk elé, akkor láthatjuk, hogy a szalonautókat 20 millió Ft felett érhetjük el. Kezdjük az elektromos meghajtású Mach-E modellel, ami kifejezetten új még a termékpalettán.

Amennyiben vadonatújan szeretnénk kigurulni vele egy Ford kereskedésből, a felszereltségtől függően 28-36 millió Ft-ot kell áldoznunk rá. A népszerű Fastback 5.0 jelenleg 21-28 millió Ft között kapható, de amennyiben beérjük egy ötéves autóval, már 10 milliótól a miénk lehet.

Ha pedig egy 10-12 éves modellt választunk, a Ford Mustang ár 7-9 millió között mozog. Bármilyen típus mellett is döntünk, csalódni nem fogunk.