Ford

mustang1

Ma az egyik legnépszerűbb világszinten ismert autómárka a Ford. Henry Ford 1903. június. 16-án alapította 11 társával együtt a Ford Motor Companyt, ami akkor a világ második legnagyobb autógyárát jelentette. A Ford név a 20. században végig kísérte Amerika ipari fejlődését, és szinte vele együtt építette ki modelljeinek formáit, igazodva a mindenkori társadalom igényeihez.

A Ford márka már induláskor hatalmas sikert aratott a mindenki számára ismert, és a maga idejében népszerű A-modelltől csak néhány év kellett eljutni a T-modellig, amiből 15 millió darabot adtak el. Ezzel megnyílt az amerikai nép előtt a városiasodás lehetősége, valamint a nagyobb távolságok is leküzdhetők lettek.

A Ford 1922-ben megvásárolta a Lincoln Motor Companyt, amit nem mellesleg a Cadillac autógyár atyjának a fia Wilfred Leland alapított, a nevet Abraham Lincoln ihlette, akiért az alapító rajongott. A vásárlás után a Lincoln a Fordon belül továbbvitte a megkezdett vonalat.

ford

A Ford Motor Company 1967-ben alapította meg európai részlegét Ford of Europe néven. Az első európai gyártású Ford sikeres lett, a Ford Fiesta néven 1976-ban megjelent, első kerék meghajtású kisautó elnyerte az európai emberek tetszését, így az autógyár sikeresen meg tudta a lábát vetni az öreg kontinensen. A ’90-es évek elején a Ford a Jaguár, az Aston Martin és a Land Rover márkákat is megvásárolta, majd a 2008-as válság előszeleként megvált ezektől a márkáktól.

Mára a Ford Motor Company az ötödik legnagyobb autógyártó Európában, 2013-ban az első félévi jelentések alapján Magyarországon a Ford a vezető márka az eladott személy –és haszongépjárművek között.

Érdekelnek a Ford izomautók? Kalandozz velünk weboldalunkon!

 .