Erőteljesebb hangzás Akrapovic kipufogóval izomautóknak is

Régi klasszikusok vagy újabb modellek, az izomautókról kivétel nélkül elmondható, hogy megvásárlásukkal a tulajdonosok egy igazi presztízstermékhez juthatnak hozzá, melyekről a prémium dizájn, a bődületes teljesítmény, a kimagasló biztonság és az utolérhetetlen kényelem egyaránt elmondható. Az izomautókon rengeteg egyedi gyártású alkatrészt találhatunk, megannyi olyan fejlesztést, ami a hagyományos személygépkocsikon csak sok-sok év múlva, vagy éppen soha nem lesz elérhető, néhány típus esetében azonban mégis tapasztalhatnak hiányosságokat a tulajdonosok.

Ebbe a kategóriába sorolható többek között a kipufogóhang problémája, noha az izomautós kategóriában lényegesen jobb a helyzet, mint a normál személyautók között, ahol az erős és dinamikus motorokhoz, valamint a hasonló jelzőkkel illethető vezetési élményhez szinte soha nem kapcsolódik megfelelően erőteljes hang. Az izomautóknál előfordulhat ráadásul az a probléma, hogy a gyártók olyan erőteljes hangot adnak bizonyos típusoknak, ami egy-két gázfröccs esetében még élvezetes, de hosszabb távon inkább kellemetlen hallgatni. Mindez viszont orvosolható, hiszen az Akrapovic kínálatában már találunk izomautókra szánt szetteket is, így például a Chevrolet Corvette C7-es modellhez rögtön kétféle konstrukciót szerelhetünk fel.

 

Mielőtt azonban alaposabban megismerkednénk a kapcsolódó lehetőségekkel, lássuk inkább, hogy miért döntsünk az Akrapovic mellett, egyáltalán honnan is indult útnak a gyártó?

Az Akrapovic rövid története

Az Igor Akrapovic nevéhez köthető szlovén cég 1990 óta foglalkozik komplett sport- és versenymotoros kipufogórendszerek gyártásával. Kezdetben egy kisebb garázsvállalkozásként, alig pár alkalmazottal indultak útnak, de innovatív és előremutató megoldásaiknak köszönhetően csakhamar felküzdöttek magukat az élmezőnybe. Ehhez nagyban hozzájárult a Kawasaki, akik egy belsős teszt során rájöttek, hogy az Akrapovic kipufogóival sokkal jobb teljesítményt hoztak ki a motorukból, mint a gyári megoldással. A hír csakhamar elterjedt a szakmában, így pár évvel később a Yamaha, a Honda, a Ducati, sőt a Suzuki versenymotorjain is megjelentek a szlovénok termékei.

Ezt követően az Akrapovic dinamikus növekedésbe kezdett, a folyamatos fejlődés mellett megjelentek a MotoGP-ben, sorra döntötték meg saját rekordjaikat, majd felbukkantak az autóversenyzés világában is (Audi Sport, BMW Motorsport, Formula 1, Dakar Rally), mára pedig a csúcskategóriás személyautók számára egyaránt gyártanak komplett rendszereket. A gyártó óriási figyelmet szentel a folyamatos megújulás és forradalmi technológia alkalmazása mellett arra, hogy a kipufogók önmagukban is igazi művészeti alkotások legyenek, ezáltal magasabb szintre növeljék a jármű megjelenését.

Ennél is lényegesebb azonban, hogy az Akrapovic kipufogók képesek javítani a támogatott modellek teljesítményét, hiszen a titánötvözetből vagy rozsdamentes acélból készült termékek nemcsak könnyebbek, mint a gyári rendszerek, de mindemellett más hőleadási képességekkel is rendelkeznek, a legfontosabb azonban, hogy a gépkocsik hangja olyan mértékű változást mutat, hogy az sem a korábbi, sem más sportkipufogók hangzásával nem hasonlítható össze. Az Akrapovic kipufogórendszerei ugyanis kivétel nélkül páratlanul mély, sportos hangzással rendelkeznek, izomautókon pedig azért előnyös az alkalmazásuk, mert egy kiegészítőnek hála lehetőség van akár az autóban ülve is módosítani a kipufogó hangját a beépített szelepek állításával. Ennek hála az induláskor tapasztalható orbitális üvöltést az autópályán például mérsékelhetjük az utazási komfort maximalizálásának érdekében.

Akrapovic kipufogok a Chevrolet Corvette C7-es modelleken

Amennyiben egy Chevrolet Corvette C7-es modellre szeretnénk komplett Akrapovic kipufogórendszert szerelni, akkor két típus közül válogathatunk. Az egyik az Evolution Line, mely kiváló minőségű titánötvözetből készült, ezáltal nemcsak jobb megjelenést, hanem a gyárihoz mérten több mint 10 kilóval könnyebb kialakítást biztosít. Nagy előnye, hogy speciális megoldásának hála csökken a kipufogóban az ellennyomás, ami fokozza a fojtószelep működését, ezáltal növeli az autó nyomatékát is.

A kipufogórendszer sajátossága, hogy az Akrapovic mérnökei a Corvette C7-es mindegyik gyári vezetési módjához egyedi hangzást rendeltek, így csak egy gombnyomásra sportos bömbölést, vagy halkan doromboló vadmacskát hívhatunk elő belőle az éppen aktuális útvonalhoz vagy hangulatunkhoz igazítva. A Slip-On Line rendszerhez mérten egy speciális X-csővel dobták fel ezt a konstrukciót, aminek hála sokkal tisztább versenyhangot, egy kibővített és karakterisztikus V8-as hangzást hívhatunk elő vele az autóból – méghozzá mindenféle kellemetlen torzítás nélkül, kizárólag a tiszta motorhanggal a főszerepben.

Az Akrapovic Slip-On Line a másik olyan rendszer a szlovén gyártó kínálatában, mely kompatibilis a Chevrolet népszerű izomautójával! Szinén jó minőségű titánötvözetből készült, azonban az Evolution Line-hoz viszonyítva csak kevésbé könnyebb és kisebb extra teljesítményt tud kisajtolni a motorból a nyomaték javításával. A kipufogóhang tekintetében azonban nem okoz csalódást, hihetetlen bömbölést produkál vele a Corvette C7-es szívó V8-as motorja, a beépített négy szelepnek köszönhetően pedig mindig az autó gyári vezetési módjaihoz igazodik a rendszer hangzása.