Érdemes nagy futásteljesítményű használt autót vásárolni?

Az alacsony kilométerszám az egyik legjobb vevőcsalogató.

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb adat, amivel a leendő tulajnak számolnia kell, hogy a kiszemelt autó mennyit futott korábban – legalábbis még ma is sokan a műszerfalon mutatott számok láttán döntenek. Pedig önmagában ez az információ egy nagyon őszinte világban sem lenne elég, hiszen éppen ekkora befolyással bír az is, hogy milyen állapotban van maga az autó.

Éppen ezért, amikor valaki használt autót készül venni, és még némileg fel is vértezi magát az ehhez szükséges tudással, akkor úgy indul útnak, hogy a műszaki állapot és megtett kilométerek, amikkel később számolnia kell. Ez rendjén is van így, viszont nem véletlenül fogalmaztunk, ahogy, hiszen sok eladó igazán figyelmes, és nagyon ügyel arra, hogy az eladásra kínált autójának jövőbeli tulajdonosa ne csalódjon, így kissé kozmetikázza a számokat.

 

Kár is a becsületről ebben a kérdésben értekezni, ez egy jelenség, amiről tudni kell, amikor nagyobb értékben vásárolunk egy autót. Mivel a megtett kilométerek számához nem árt tudni azt is, hogy hány éves az autó, jobb kellően szemfülesnek lenni, és mielőtt belevágnánk az adásvételbe, leellenőrizni az autó történetét, például itt: checkcardna.com.

Egyébként is hasznos, de használt autó vásárlásánál különösen javasolt a realitás talaján maradni, hiszen sokszor az okozza a későbbi csalódást, elégedetlenséget, hogy olyan elvárásokkal indultunk neki a vásárlásnak, amiknek egy új autó is nehezen tudna megfelelni. Nem az elvárásainkról kell teljesen lemondani, de azzal tisztában kell lennünk, hogy milyenek a piaci viszonyok.

Magyarországon az átlagos autóéletkor 14-15 év, ami elég magasnak számít, de ez az európai átlagban ennek ellenére is elég arra, hogy a középmezőnyben végezzünk. Ha ezzel az életkorral, illetve azzal számolunk, hogy a nem túlhajtott, normális használat mellett 10-20 ezer kilométert fut évente egy átlag magyar autó, akkor máris láthatjuk, hogy mondjuk egy 10 éves autó estében milyen számokról is van szó.

Ideális lenne valóban, ha egy tökéletesen vezetett szervizkönyvvel ellátott, keveset használt, korábban idős hölgy tulajdonos birtokában lévő, megkímélt állapotú kocsit vásárolhatunk, pár ezer megtett kilométerrel és hibátlan karosszériával. Valóban az lenne, de erre vajmi kevés esélyünk van. Mivel fontos az is, hogy sokan úgy használják az autójukat, hogy csak a végső esetben fordulnak szakemberhez, arra pedig nem is gondolnak, hogy vannak olyan alkatrészek, amiket nem a tönkremenetelükig, hanem az megtett kilométerek függvényében javasolt élettartamig használják.

Éppen ezért nem érdemes arra törekedni, hogy minél kisebb számot mutasson a műszer megtett kilométerek tekintetében, hiszen ez egy könnyen manipulálható szám. Minden vásárárláskor győződjünk meg arról, hogy valóban azt látjuk-e, ami a valóság, azaz ellenőrizzük az alvázszám segítségével a történetét: bestvindecoder.com. Ha az eladó nem kívánja velünk megosztani ezt a számot, az egyértelmű jelzés, hogy tovább kell keresgélnünk, ha megbízható autót szeretnénk vásárolni. Segítségünkre lehet, ha egy részletes állapotfelmérésre is elvisszük a kinézett autót, de az is nagyon hasznos lehet magánszemélytől vásárlás esetén, ha megnézzük az eladót vezetés közben.