Egy égető kérdés: milyen olaj kell az autómba?

A motorolaj használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a szeretett személygépkocsink hosszútávon is megfelelően tudjon működni. A megfelelő típusú termék kiválasztásához azonban nem árt tisztában lennünk néhány fontos dologgal. 

Ha épp az a kérdés jár a fejében, hogy milyen olaj kell az autómba, akkor most a lehető legjobb helyen jár, ebben az írásunkban ugyanis sok hasznos tudnivalót osztunk meg ebben a témában.  

Mi a motorolaj szerepe az autóban? 

A motorolaj lényegében nem más, mint egy olyan anyag, ami a belső égésű motor kenésére szolgál. Elsődleges feladata az, hogy a kenés hatására egy olyan bevonatot képezzen az alkatrészeken, aminek hatására kisebb lesz köztük a súrlódás. Ennek köszönhetően pedig megóvja azokat az idő előtti elhasználódástól, amortizációtól, illetve azoktól a sérülésektől, amiket az egymáshoz érintkezés során szenvednének el. 

motorolaj
 

Emellett pedig más funkciójuk is van, ugyanis a motorolajoknak csak egy bizonyos hányadát teszi ki maga az olaj, ezen kívül számos más adalékanyag is belekerül. Ezek a plusz alkotóelemek segítenek például a rozsdásodás megakadályozásában.  

Mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelőt? 

Térjünk vissza a bejegyzésünk fő témájára, arra a kérdésre, hogy milyen olaj kell az autómba? A motorolajok többféle kivitelben készülnek attól függően, hogy milyen sajátosságokkal, egyedi jellemzőkkel bírnak. Ebből kifolyólag nem mindegy tehát, hogy melyik gépjárműbe melyiket használjuk. 

Fontos tudni, hogy minden egyes autóhoz van egy útmutató, ami többek között azt is tartalmazza, hogy melyik típusú terméket érdemes alkalmazni. Minden esetben ezt kell tehát alapul venni, amikor elindulunk, hogy motorolajat vásároljunk.  

Nézzük meg, hogy milyen konkrét szempontokat kell figyelembe venni.

Viszkozitás

Az egyik legfontosabb jellemző, ami meghatározza a választ arra a kérdésre, hogy milyen olaj kell az autómba, a viszkozitás. Ez egy olyan mutatószám, ami megadja, hogy más anyagokhoz képest az általunk választott motorolaj milyen mértékben folyik.  

Minősítési szint 

Szintén fontos tényező az adott termék minősítési szintje, vagyis, hogy milyen minősítéseknek, illetve szabványoknak felel meg. E tekintetben is bátran hagyatkozhatunk a gépkocsi gyártói utasítására. 

Éghajlati viszonyok

Hazánkban nem jellemző, hogy szélsőséges éghajlati viszonyoktól kellene tartanunk, ha viszont külföldre utazunk, akkor ez is egy fontos szempont lehet a megfelelő motorolaj kiválasztásakor.  

Mire érdemes még figyelni vásárláskor, avagy milyen olaj kell az autómba? 

Mindezek mellett pedig van még egy lényeges dolog, amiről nem szabad elfeledkeznünk, ez pedig nem más, mint a beszerzés helye. Törekedjünk rá, hogy megbízható helyről vásároljunk, ahol kiváló minőségű termékeket kapunk a pénzünkért cserébe. A silány motorolajok ugyanis többet ártanak a kocsinak, mint használnak.

A megfelelő motorolaj kiválasztása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a jármű hosszútávon is ki tudja szolgálni az igényeinket. Milyen olaj kell az autómba? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat, de bízunk benne, hogy ezzel a cikkel tudtunk segíteni a minden szempontból megfelelő termék kiválasztásában.