Dögös Sportautók Elérhető Áron

Sportautók az álmodban…


Képzeld el, ahogy egy fárasztó nap után lesétálsz az utcára vagy a garázsba, ahol a sportautók egyik legszebb példánya vár rád. Ragyogó lakkozás, erőtől duzzadó dizájn, figyelemfelkeltő megjelenés. Beülsz a kormány mögé, beszippantod a bőr illatát és szinte érzed a zabolátlan erőt a motortérben.

Birtokolni és ránézni is élmény, nemhogy elindulni vele. Most képzeld el, ahogy ráadod a gyújtást, a motor felbőg és te bizseregve a gázra lépsz. De épp ez a probléma, hogy csak elképzelni tudod álmaid kocsiját, a sportautók etalonját, mert a való életben szinte elérhetetlenek ezek a modellek.

…és a valóságban


Bugatti, Ferrari, McLaren, Pagani, Porshe, Mercedes GT, Lamborghini és megannyi más híres sport autó jelenik meg lelki szemeid előtt. A férfiak és a nők is hajlamosak kicsit megőrülni e meseszép járművek láttán. Még azok is imádják a karcsú vonalakat és a hihetetlen vezetési élményt, akik alapvetően nem érteken az kocsikhoz.

 

Nos, a jó hír az, hogy ha egy közel százmilliós értékű autó nem is reális cél, azért egy látványos, gyors és egyben adrenalinpumpáló verdád neked is lehet. Sőt, ha a nem ijedsz meg egy 15 évesnél idősebb modelltől, akkor talán olyan kocsi birtokosa is lehetsz, aminek posztere régen kint volt a szobád falán. Összegyűjtöttünk néhányat az olcsó sportautók közül, amelyeket elérhető áron megvásárolhatsz.

Hasznos tippek a vásárláshoz


Mielőtt azonban belemerülnél a konkrét autómárkákba, érdemes megfontolnod néhány hasznos tanácsot. A sportautók értelemszerűen nagy teljesítményűek, sokszáz lóerő dübörög a motorfedél alatt és a fogyasztásuk sem mondható visszafogottnak.

sport autó

Azt se felejtsd el, hogy aki ilyen kocsit vásárol, általában nem hétvégi mazsolaként közlekedik. A sportautókat jobban hajszolják, sok a gyorsítás, fékezés, egyszóval az átlagosnál nagyobb igénybevételnek teszik ki őket. Vásárlás előtt tehát érdemes utánajárnod néhány dolognak:

1.  Az átlagosan megtett kilométereid és a kiszemelt kocsi fogyasztása alapján számold ki, hogy mennyibe kerül havonta a tankolás. Nem kell különösebben ecsetelni a napjainkban jellemző üzemagyagárakat. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen költségre számíthatsz.

2. Fiatal sofőr, nagyvárosban, nagyteljesítményű kocsival? Vagy egy nyugdíjas úrvezető egy kis faluban egy kisautóval? Nagy különbség lehet a biztosítási díjak között. Érdemes kiderítened, hogy milyen biztosítási összeggel kell kalkulálnod, mielőtt meglepetés érne.

3. Gondold át, hogy túlnyomórészt hol fogod vezetni az autódat. Amennyiben főként városi közlekedésre használod és sok kisebb táv lesz a jellemző, akkor a benzinüzemű jármű az ideális. Ha inkább az országutakat és autópályákat járod vele, úgy dízelt érdemes választanod.

4. Ne legyél impulzusvásárló, azaz hamarkodd el a döntést. Olykor nehéz az érzelmeknek parancsolni, főleg, ha első pillantásra beleszeretsz a négykerekűbe. De ilyenkor kell józannak maradnod és utánajárnod a teljes választéknak a sportautók piacán. Nincs rosszabb dolog, mintha vásárlás után találsz egy jobb lehetőséget.

5. Mivel jó eséllyel nem egy Ferrari szalonban vásárolsz, számolnod kell a használt sportautóknál jelentkező hibákkal. Mert valami hiba mindig van! Épp ezért minden esetben érdemes pénzt szánnod állapotfelmérésre, és a kisebb-nagyobb javításokat belekalkulálni a vételárba. Ne feledkezz meg az átírás költségéről sem!

6. Elsőre triviálisan hangzik, de nem lehet eleget hangsúlyozni: kérd el és személyesen ellenőrizd a kiszemelt kocsi papírjait és a törzskönyvét. Hamar kiderül, ha az autó esetleg nem a magát tulajdonosnak kikiáltó személy nevén van, és azt is megtudhatod, ha a járművet esetleg kivonták a forgalomból.

7. Sajnálatos tény, hogy hazánkban a használtautók közel háromnegyedében visszatekerték a kilométer számlálót. Vannak internetes szolgáltatók, ahol ennek utánanézhetsz, de teljes bizonyosságot azok sem jelentenek. Nem életszerű például, ha egy 14 éves autóban kevesebb, mint 80.000 km van. Ilyen esetben inkább keresgélj tovább.

8. Amennyiben magánszemélytől veszed meg a csodajárgányodat, mindig legyen jelen a tulajdonos. Nyilván neked sem hiányoznak a simlis ügyletek, hamis papírok, trükkös próbálkozások vagy előre megírt fura adásvételi szerződések. Légy résen és gyanús esetben inkább állj el a vásárlástól.

olcsó sportautó

9. Érdekes módon az eladásra kínált autók zömének tulajdonosa „nemdohányzó hölgy” vagy „német orvos házaspár”. Természetesen mindegyik „garázsban tartott”, „alig használt második autó”, „frissen szervizelt” és „különösen megkímélt állapotú”. Ne hagyd, hogy az eladó vagy a kereskedő megvezessen. Ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem általában nem igaz.

Sportautók 4.000.000 Ft alatt


Összegyűjtöttünk néhány dögös kocsit négymillió forintos vételárig az elmúlt 20 évből. Még ma is megdobogtatják az autórajongók szívét.

Audi TT Coupe
Elérhető: 1.000.000 Ft-tól
Ez a modell már az 1998-as megjelenésekor is egy elérhető alternatívát kínált a sportautó rajonók számára. Különösen izgalmas a Roadster változata, ami még mindig igazi élményautózást kínál, lehúzott tetővel és nagy gázzal. A 4 literes, turbós motor akár 220 LE teljesítményre is képes.

Mercedes SLK
Elérhető: 1.400.000 Ft-tól
Már két évtizede a piacon van, de harmonikus vonalvezetése és művészien metszett lámpái ma is vonzzák a tekintetet. Említést érdemel a Forma-1-es versenyautó orrkúpját idéző elülső kialakítása, a tökéletesen eltalált arányai és persze a menetteljesítménye. Szívdöglesztő jelenség!

olcsó sportautók

Alfa Romeo Spider
Elérhető: 2.000.000 Ft-tól
Feltűnő jelenség! Ha egy Spiderben ülsz, hozzá kell szoknod, hogy folyamatosan a figyelem központjában leszel. Könnyen gyűjtheted vele az élményeket!

Ford Mustang GT
Elérhető: 3.500.000 Ft-tól
Vágyak megtestesítője, filmek főszereplője, a féktelen erő szinonimája. A Ford Mustang tulajdonosok azt szokták mondani, hogy ez nem egy autó, inkább életstílus. A 2005 előtti modellek vadóc viselkedéséhez bátorság és jó sofőr kell, de a 4,6 literes, 304 lóerős motor mindenért kárpótol.

Maserati Quattroporte
Elérhető 3.800.000 Ft-tól
Nehéz eldönteni, hogy az elnevezése vagy a motorja hangzik dallamosabban. Az biztos, hogy pontosan azt az érzést nyújtja, amit az olasz sportautóktól jogosan elvársz.