Dodge Viper – vigyázat, harap!

A Dodge Viper vitathatatlanul az egyik legikonikusabb amerikai autó, amely valaha napvilágot látott.

Matchbox gyűjtemények kötelező darabja és autós kártyák örök aduásza ez a sportkocsi, amely legalább annyira gyönyörű, mint amennyire veszélyes.

Már a kezdetektől az amerikai autók egyik zászlóshajója

A Dodge autóipari cég megalapítása egy michigani testvérpár, Horace és John Dodge nevéhez fűződik.

 

Bár a kezdetekben csupán alkatrészeket gyártottak a Ford számára, 1914-től saját lábra álltak.

Ez a kezdeményezés telitalálatnak bizonyult, hiszen éveken keresztül ők adták el a második legtöbb autót (a Ford után) az Egyesült Államokban. 1920-ban azonban mindketten elkapták az influenzát, ami végül a fivérek halálát is okozta.

Töretlen sikerek válságos időkben is

A Dodgenál az alapítók halála után sem állt meg az élet. Miután az özvegyek akkori rekordösszegnek számító 146 millió dollárért eladták a céget, egy kisebb kitérő után a Chryslerhez került.

A vállalatnak sikerült túlvészelnie a II. világháborút és a benzinfaló amerikai autók rémálmát, a nemzetközi olajválságot is.

Sőt, közben olyan csúcsmodellek gurultak le a gyártósorról, mint a Coronet, a Charger és a Challenger.

Színre lép a Dodge Viper

1992-ben egy merőben új stílusú sportkocsival rukkoltak elő a michiganiek: futurisztikus, agresszív kisugárzású, mégis elegáns dizájn, egy V-10-es teherautó motorjával karöltve.

Ez volt a Dodge Viper. A 8000 köbcentis motorban rejlő 500 lóerő rettentő dolgokra képes, akárcsak a névadásért felelős mérgeskígyó. Ennélfogva a világban „kószáló” kb. 14000 vipera nagyobb része inkább garázsokban pihen.

A Száguldó vipera címszerepében

A Dodge Viper nem csak az autópályákat hódította meg, de számos hollywoodi producert is megihletett.

Hazánkban leginkább a Száguldó vipera című akciósorozatból lehet ismerős, mint a Viper Team nevű bűnüldöző csoport hihetetlen képességekkel felvértezett csodaautója.

Az átalakított RT/10-es Viperből 14 darab készült a filmhez, amelyikből az egyik 2013-ban eladósorba is került, gazdára azonban nem talált.