Chevrolette Corvette – Száguldás a múltból a jelenen át, a jövőbe

A Corvette az egyik legismertebb és legkedveltebb amerikai sportautó, mely 1953 óta szakadatlan népszerűségnek örvend, ami természetesen nem véletlen. Az évtizedek alatt számos változata debütált, mindegyik új generáció új technológiai fejlesztéseket és dizájnváltozásokat hozott magával.

A Chevrolet Corvette – Egy ikon a sportautók világában

A Corvette modellek híresek nagy teljesítményű motorjaikról és sportos vezetési élményt kínáló felépítésükről. Számos versenyen megjelentek. Ezek között az egyik leghíresebb a Le Mans-i 24 órás futam.

chevrolet corvette

Az évek során többféle kivitelben gyártották, beleértve a kupé és a kabrió változatokat is. A legújabb, 2021-ben bemutatott nyolcadik generációs modell, a C8, az első olyan Corvette, melyben a motor középen helyezkedik el, ezzel biztosítva még sportosabb vezetési élményt.

 

Az autóipar történetében kevés olyan modell létezik, amely olyan jelentős hatást gyakorolt a piacra, mint a Corvette, amely 1953-ban indult útjára, és az évtizedek során az amerikai sportautó ipar zászlóshajójává vált. Vegyük át közelebbről a Chevrolet Corvette változatos változtatásokkal tarkított történetét!

Minden ’53-ban kezdődött…

… amikor az első Corvette debütált, és azonnal magára vonta a figyelmet a letisztult vonalvezetése és a kifinomult kialakítása miatt. Ez az autó volt az első sorozatgyártású amerikai autó, aminek a karosszériája teljes egészében üvegszálas műanyagból készült. A kezdeti 150 lóerős, 3,9 literes hat hengeres motor helyett 1955-ben már V8-as motorral is választható volt. A könnyed kialakításhoz erő és fürgeség párosult.

Elérkezett 1963: A Chevrolet Corvette Sting Ray kigurult a gyártósorról

Ami nagy áttörést jelentett a márka történetében. Innovációnak számított az autó újfajta hátsókerék felfüggesztése, ami nem az addig megszokott merevtengelyes megoldást követte. Független hátsókerék felfüggesztéssel rendelkezett.

Sokkal jobb úttartást és kezelhetőséget biztosított, mivel a kerekek önállóan alkalmazkodhattak az útviszonyokhoz. Ez az új rendszer hozzájárult ahhoz, hogy a Sting Ray az egyik legkiválóbb kezelhetőségű sportautóvá váljon abban az időben.

Az új felfüggesztés rendszer magában foglalt egy háromtagú rendszert, amely központi karból és két oldalsó karból állt, rugókkal és teleszkópos lengéscsillapítókkal. Ez a felfüggesztési rendszer egyensúlyt teremtett a kényelem és a teljesítmény között. Az 1965-ös modelleknél már kapható volt a nagy teljesítményű 396 köbcentis, 425 lóerős V8-as motor.

chevrolet corvette sting ray

Ezt követte a harmadik generáció a Corvette történetében. 1968-ban érkezett, amivel tovább erősítette pozícióját az izomautók világában. 1970-ben a Corvette ZR1 opciós csomaggal jelent meg, amely a 5,7 literes, 370 lóerős LT-1 motort tartalmazta. Ez a változat lett a legnépszerűbb az izomautók között. Ez a korszak egészen 1982-ig tartott.

Majd 1984-től egészen 1996-ig a negyedik generációé volt a főszerep. Ez az időszak jelentette a modernizálódás korát, ami főként a digitalizációban nyilvánult meg. Ez a széria már új aerodinamikai dizájnnal jelentkezett és fejlett elektronikát foglalt magába. A 84-es modellek az előző változatokhoz képest már digitális műszeregységgel és több elektronikus vezérléssel rendelkeztek.

A ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején a design terén a Corvette visszanyúlt a gyökereihez. A technológiai megoldások viszont a legmodernebb vonalat képviselték abban az időben. Az 1997-es modellek a LS1 motorcsaláddal debütáltak, ami 5,7 literes, és 345 lóerőt teljesít.

Továbblépésként 2005 és 2013 között megjelentek az addigi legerősebb modellek a ZR1 és a Z06 képében. A generációs fejlődés hatodik szakaszába lépett a gyártó, amit természetesen a hetedik követett 2014-től 2019-ig

A hetedik generációval a Chevrolet Corvette teljes mértékben megújult, agresszív, futurisztikus formaterve hozta magával a 21. századot. Ebben a generációban jelent meg a legújabb ZR1 modell is, nem kevesebb, mint 755 lóerős teljesítménnyel.

corvette

Jelenleg az innovatívnak számító középmotoros új ZR1 modellnél tart a gyártó, amivel a pletykák szerint nem kisebb nevekkel készül felvenni a versenyt, mint a Porsche 911 GT2 RS.

Mi határozza meg a Chevrolet Corvette árát?

A Chevrolet Corvette árát számos tényező határozza meg, beleértve a modell évjáratát, állapotát, mennyire eredeti (matching numbers), az extrák számát és a ritkaságát. Az idősebb, ritkább modellek, különösen azok, amelyek kiváló állapotban vannak, és korabeli alkatrészekkel rendelkeznek, gyakran nagy összegeket érnek el.

A Corvette legnépszerűbb és legkeresettebb modelljei a gyűjtők körében a korai modellek, különösen a ritkább változatok.

  • 1953-as Corvette: Az első évjáratú Corvette modellek mindig különösen keresettnek számítanak a gyűjtői körökben. Csak 300 darabot gyártottak ebből az évjáratból, mind fehér karosszériával és piros bőr belsővel.
  • 1963-as Corvette Sting Ray „Split-Window” Coupe: Egyedülálló a „split-window” dizájnjával, amely egy középen elhelyezkedő osztóval rendelkező hátsó ablakot jelent. Ez a dizájn csak ebben az évben volt elérhető.
  • 1967-es Corvette L88: Szintén ritka és keresett, mivel csak 20 darabot gyártottak belőle. A L88 opciós csomagban egy 7.0 literes, 430 lóerős V8-as motor található, amely valójában 560 lóerő felett teljesített.
  • Az 1969-es Corvette ZL1: Ez az egyik legritkább és legértékesebb Corvette, mivel csak két példányt gyártottak belőle. A ZL1 egy 7.0 literes, alumínium blokkos V8-as motort tartalmaz, ami 430 lóerőt teljesít.
  • 1971-es Corvette ZR2: A ZR2 egy másik ritka opciós csomag, amely csak a 1971-es évjáratban volt elérhető. A csomag a 454 köbcentis LS6 V8 motort tartalmazta, amely 425 lóerőt teljesített.

A fenti modellek különösen a ritkaságuk és a történelmi jelentőségük miatt. De a limitált kiadású és nagyteljesítményű Corvette-k is népszerűek ezekben a körökben.

Ez a rövid áttekintés csak egy pillanatkép a Corvette gazdag történetéből, ami az amerikai autóipar egyik legfontosabb mérföldköve. Az autórajongók minden generációban találnak valami egyedit és ez teszi a Chevrolet Corvette-et a klasszikus amerikai autóipar igazi zászlóshajójává.