A tökéletes nyomtató nyomában

Ha nyomtató vásárláson gondolkodsz, a helyes döntés érdekében előzőleg egy sor fontos tudnivalón kell átrágnod magad. Bár a nyomtatók világa színes, ha pontosan tudod, mit vársz el az adott készüléktől, nem fogsz eltévedni a szóban forgó hasznos elektronikai készülékek labirintusában sem.

Tintasugaras vagy lézeres?

A címszereplő kérdés megválaszolása a választás körüli egész mizériát nagyban megkönnyíti, hiszen, ha már tudod, milyen célokra is szeretnéd pontosan használni a kiszemelt készüléket, könnyebben szavazol majd bizalmat a szimpatikusnak vélt modellnek is. Persze ahhoz, hogy ne lőj bakot, tisztában kell lenned a tintasugaras, illetve a lézerrel működő nyomtató előnyeivel és hátrányaival is.

Tintasugaras nyomtató, avagy a hétköznapok hőse

A tapasztalat azt mutatja, a tintasugaras egységek remekül állják a sarat a hétköznapok megpróbáltatásaival és a színes skálán mozgó felhasználói elvárásokkal szemben. Ezek az elektronikai berendezések nem válogatósak, túlzás nélkül szinte bármilyen papírtípust alkalmazhatsz az esetükben. A munkájuk minőségi, még a nagyfelbontású fényképek nyomtatásának a tekintetében is. Kitűnő ár-érték aránnyal operálnak, ami nemcsak a monokróm, de a színes berendezések vonatkozásában is adott. A bökkenő csak az, hogy a tintapatronjuk nem sokáig bírja a strapát, azok cseréje pedig igencsak megterhelő a pénztárcára nézve. Sőt, amellett, hogy ezek a patronok elég drágák, relatíve gyorsan be is száradnak.

Jobban járunk a lézeres elven működő egységekkel?

A válasz nem egyértelmű, hiszen ezeknek a berendezéseknek is megvannak a maguk pozitívumai és negatívumai is. A fekete-fehér színű szövegnyomtatásban ezek az egységek verhetetlenek, ám ugyanezt nem lehet elmondani a minőségi fotók nyomtatásával kapcsolatban is. Sajnos a lézeres eszközök válogatósabbak, és nem kompatibilisek annyi papírtípussal, mint a tintasugaras társaik. Azt azonban nem lehet elvenni ezektől a nyomtatóktól, hogy költséghatékony megoldásokat kínálnak, mind az egyszeri díjukra, mind az üzemeltetésükre nézve.