A híres Knight Rider szuperautó, amit csak úgy ismerünk, hogy KITT

Ha az X vagy az Y generáció szülötte vagy, akkor minden bizonnyal a Knight Rider című sorozat neve nem cseng ismeretlenül számodra.

Igen, pontosan!

Az, amiben David Hasselhoff egy különleges képességekkel felruházott és nem mellesleg irtó menő járgánnyal furikázott, amit csak úgy hívott, hogy KITT.

 

Az 1980-as években minden férfi ilyen autóra vágyott és persze van, aki még ma is hűen dédelgeti magában az álmot, hogy egyszer egy fekete Pontiac Trans Am sofőre lesz, ha csak egyetlen kör erejéig is.

A szomorú valóság az álom mögött

KITT egy meglehetősen formás sportautó formájában tűnt fel a sorozatban, aminek a legfontosabb programja az emberi élet védelme.

A reakcióideje 1 nanomásodperc! Emberi ésszel szinte felfoghatatlan, a leglátványosabb funkciója pedig a Super Pursuit Mood, amivel még egy házon is simán “átugratott”. Ez persze még semmi! Ha kell, akkor az önműködő funkció segítségével akár magát is elvezeti a helyszínre, hogy jó barátja szolgálatába álljon és hipp-hopp elkapja a bűnözőket.

Aztán persze ott van a molekuláris páncélréteg, a hiperintelligens komputer, az anatómiai diagnoszter, az univerzális analizáló műszer és a 480 km/h feletti végsebesség, amit nagyjából 2 másodperc alatt ér el.

És akkor még nem beszéltünk a rakétákról, a könnygázról és a röntgensugarakról, amik szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a híres Knight Rider autó világszerte a férfiak kedvencévé váljon. Az elvakult rajongás persze érthető, ki ne akarna egy olyan négykerekűt vezetni, ami nem csak, hogy eszméletlenül jól néz ki. Ráadásul még okos, gyors és nem mellesleg kommunikatív is?

KITT autó típusa a harmadik generációs Pontiac Firebird, amit persze jól feltuningoltak és átfazoníroztak az akciódús látványvilág kedvéért. A cél a sérthetetlenségéről híres bűnüldöző szuperaautó megteremtése volt.

A sorozathoz összesen 23 darabot készítettek, melyek közül néhányat taccsra vágtak a forgatások alatt, a többit pedig 5 kivételével megsemmisítették.

Az információ hallatán sokak szeme felcsillan, ám a helyzet az, hogy ez az 5 darab sincs már kereskedelmi forgalomban. A forgatás után a kocsik filmes ereklyévé váltak, jelenleg milliárdos magángyűjtők garázsában vagy pedig múzeumokban pihennek, az értékük pedig felbecsülhetetlen.

Apró reménysugár, a KITT-replikák

Szerencsére azért vannak leleményes rajongók, akik szinte egy az egyben le tudják másolni a sorozatbeli Pontiac Trans Am járgányt. Ezeket a másolatokat csak úgy hívjuk, hogy a KITT-replikák. Van, aki magáncélra készíti, de olyan is van, aki eladásra kínálja őket, ami reménysugarat jelent azok számára, akik a mai napig sem tudták kiverni a fejükből a vágyat, hogy ilyen autójuk legyen.

Az akciófilmbeli mutatványokról persze le kell mondanunk, hiszen felnőttként már jól tudjuk, azok csak a filmvásznon léteznek! Ugyanakkor valóban egy KITT-hez megszólalásig hasonló négykerekű kerülhet a birtokunkba.

Ha a védelmi, támadó és kommunikációs funkciók nem is működnek, kifejezetten precízen és részletgazdagon összerakott sportkocsikról van szó. A repülőgép-kormány, a jellegzetes futófény és a lambo szárny is a helyén van. Sőt egyes modellek memóriájába egy többezer hangfájlt is beépítettek a sorozatból az élethű élmény érdekében.

Ha ezt valaki kevésnek érzi, akkor ott van az a különleges KITT-replika is, ami egy interaktív programnak köszönhetően beszél és néhány betáplált kérdésedre még válaszol is.

Az már csak hab a tortán, hogy a műszerfalon ott díszeleg David Hasselhoff aláírása. Ezért a modellért mindössze 60 ezer dollárt kért egykori tulajdonosa, ami akármennyire hihetetlen olcsónak számít.

2007-ben egy kaliforniai autókereskedésben tűnt fel az egyik hivatalos modell, amit potom 150 ezer dollárért árultak. 2014-ben egy nem beszélő másolat 16 ezer dolláros áron került árverésre, ami végül az eredeti ár sokszorosáért talált gazdára.

Az 1982 Pontiac Firebird Trans Am

A Ford által megalkotott Mustanggal létrejött az úgy nevezett “Pony Car” stílus. Ezzel a kifejezéssel illetünk minden olyan járgányt, ami az akkori izomautók jellegzetességeit viseli magán. A General Motors nagyvállalat az 1960-as években izzította be a Chevrolet Camaro gyártását, míg egy másik leányvállalatában a Pontiac Firebird került fejlesztés alá. Ez utóbbit négy generáción keresztül gyártották kupéként és kabrióként egészen a 2002-es évekig bezárólag.

A Pontiac Firebird első generációja 1960-ban született. A szériában gyártott autók klasszikusan elegáns kupék voltak, amik kerek dupla fényszóróval és az éles elülső rész lapos hűtőnyílással büszkélkedtek. A második generációt az 1970-es években dobták piacra, ezeknek a változatoknak élesebb formájuk volt és két részes elülső hűtőt kaptak, amik négyszögletes nyílásokkal rendelkeztek.

Végül 1982-ben léptek színre a Firebird harmadik generációjával, amikor is szakítottak a korábbi jól bevált gyártási medótusokkal. Ezek a járgányok ék formájú elülső részt kaptak, valamint hosszas átmenettel és lecsukható elülső fényszórókkal szerelték fel őket.

Az 1982-es generációt érintő drasztikus áttervezés negatívumokat is magával hozott. A Knight Rider sorozatból „KITT”-ként ismert Pontiac Firebird Trans Am autókat már “csak” 150-180 lóerős motorokkal szerelték fel a 400 helyett. Ennek ellenére mégis ezek voltak a legjobban teljesítő változatok.

1993-ben egy negyedik generációs szériával is megjelent a General Motors, ami egyben az utolsó volt. Ezek a modellek már 275-325 lóerősek voltak és kerekített vonalvezetéssel készültek. 2002-ig nem is történt változás a gyártásban, míg végül a nagyvállalat bejelentette, megszüntetik a Pontiac márkát.

Az oldtimer autók valódi értéke

A Pontiac Firebird Trans Am járgány kétségkívül korban van már, hiszen az első példányok már több, mint 30 éve kerültek forgalomba. Valahol legbelül, hacsak titkon is, minden férfi vágyik arra, hogy legyen egy menő oldschool négykerekűje, amivel végigdurrogtat a főutcán.

Ha ez ráadásul a Kitt autó típusa, akkor beleélhetik magukat a főhős szerepébe. Vagy egyszerűen csak felidézhetik a régi szép időket! Amikor még az volt a legnagyobb gondjuk, hogy lemaradnak a kedvenc sorozatuk következő epizódjáról.

Amikor viszont a képzelgésből visszatérnek a kőkemény valóságba, akkor már csak egy gyermeki fellángolásként tekintenek erre a vágyképre.

Sokan vannak azonban, akik teljesen lehetségesnek tartják, hogy egy felturbózott veterán autójuk legyen. Az életkor, családi állapot, életstílus persze nagymértékben befolyásolhatja, hogy ki az, aki tényleg bevállal egy ilyen négykerekűt. És emellett ki az, aki teljességgel kizártnak tartja még akkor is, ha legbelül azt érzi, hogy jó lenne neki is egy.

Ha mindenképpen kell egy modern autó is a házhoz, például munkába járni vagy a családot furikázni, akkor sok esetben pénzügyi kérdés lehet a veterán autóvásárlás. Az viszont biztos, hogy az oldtimerek a mai napig is nagy népszerűségnek örvendenek és nem csak a milliárdos autógyűjtők! Az egyszerű, hétköznapi életet élő emberek körében is, akik látják, érzik azt a felbecsülhetetlen értéket, amit ezek a régi vasak képviselnek.

Ez duplán igaz, ha KITT típusú Pontiac Firebird járgányról van szó, ami az 1960-as évekre jellemző “Pony Car” jellegzetességeit viseli magán, ami már önmagában is hatalmas eszmei érték.

Az már csak egy plusz, hogy a Knight Rider sorozatban látott szuperautó alapjául is egy ilyen négykerekű szolgált. Ugyan az akciójelenetekbe illó extra funkciókról le kell mondanunk és hiába beszélünk hozzá, nem fog válaszra méltatni minket. Már maga a tudat is bőven elég, hogy David Hasselhoff egy ilyen négykerekűben forgatta az ikonikus sorozatot.

Az egy másik kérdés, hogy forintra átszámolva mennyit kell adnunk egy ilyen csodáért. Ám, ha értünk az autó tuningolásához, akkor potom pénzért vehetünk egy ütött kopott változatot, amit aztán az egyéni igényeink, elképzeléseink úgy turbózhatunk, ahogy csak szeretnénk.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a film mellett sem. Az eredeti Knight Rider sorozat már 34 éve véget ért, többször próbálkoztak feltámasztásával, ám tudjuk, mindig az erdeti az igazi! Abban biztosak lehetünk, hogy a film a kultikus sorozat – és amerikai autó rajongók generációit fogja tovább nevelni.

Foto: flickr.com