A 15 legmegbízhatatlanabb amerikai autó, amit 2020-ban vehetsz

Sok amerikai autógyár 2020-as modellje a modernitás, kényelem és teljesítmény abszolút határait feszegeti. Van azonban pár, mellyel úgy néz ki, hogy rosszul fognak járni a potenciális vásárlók.

Amerikában mindig is az volt az elsődleges szabály az autógyártásban, hogy a megbízhatóságot a minél nagyobb mértékű egyszerűség és a tapasztalat szülte megoldások garantálják. Ezzel szemben a külföldi kocsik, különösen az európai típusok a tengeren túliak szerint túlságosan csicsásak, kifinomultak, és éppen ezért nem megbízhatók.

Sokan ismerjük a sztereotípiát, hogy az Alfa Romeo tulajdonos természetes élőhelye a kocsi alatt van. Erre próbálnak utalni az amcsik, de azért őket sem kell félteni, ugyanis a pickup-ok kategóriájában volt pár sikertelen próbálkozás ott is, melyekről egy korábbi cikkünkben írtunk.

 

2020 eddig rengeteg izgalmas izomautókkal áldott meg minket, főleg Detroit-ból, ami nem véletlen, hiszen az autógyártás bölcsőjéről van szó. Láthattuk at új Corvette-et, mely egy középmotoros pusztító szuperkocsiként született újjá, de a Lincoln is egészen új megvalósításokkal remekelt az SUV kategóriában. Az izomautó kategóriában ráadásul a Ford és a Dodge között olyan tüzes a verseny, mint még soha. Mindezek ellenére azonban a megbízhatóság sok 2020-as szupermodellből hiányzik. Itt vannak azok, melyeket érdemesebb elkerülni.

 1. Chrysler 300

Legyünk őszinték, A 300-as modellt a Chrysler-nek rég nyugdíjba kellett volna már küldenie. A jelenlegi generáció 2011-ben került először a piacra és azóta sem változott sokat, ami azt jelenti, hogy az évek alatt jónéhány megbízhatósággal kapcsolatos probléma kezdett feltűnni a szériában.

Foto: caranddriver.com

2018-ban az NHTSA 3 modellt is visszahívott hibás vezetékezés és váltók miatt. Ezek alapján sanszos, hogy további problémák is kiderülhetnek a jövőben.

 1. Dodge Charger

A Charger azért egy elég ikonikus autó. Sok istenítést kap a teljesítményért, ami teljes mértékben jogos. Sajnos azonban sokszor előfordul az izomautók kategóriájában, hogy a lóerők a megbízhatóság kárára mennek.

Foto: caranddriver.com

A Charger-ek esetében nem egyszer fordultak elő motorhibák és generátorhibák, olajsalak idő előtti felgyülemlése, továbbá váltó beakadása. Mi tehát az értelme ennek a sok erőnek, ha a kocsi folyton a szervizben fog csücsülni?

 1. Chevrolet Camaro

Ismét egy ikonikus izomautó van terítéken, mely sajnos nem immunis a gyári hibákra. Igazán kár, mert a Camaro nagy múltra tekint vissza. Ennek ellenére a Consumer Reports az egyik legmegbízhatatlanabb autóvá nevezte ki a piacon.

Foto: chevrolet.com

Sajnos az új Camaro-k esetében a kasztni, a váltó és az erőátviteli rendszer is korai problémáktól szenvedhet, ami ebben a kategóriában nem szerencsés. Sajnos az új modellek bakijai miatt a Camaro az ikonikus teljesítményből átlépett az ikonikus megbízhatatlanság státuszába.

 1. Chrysler Pacifica

Első látásra ez egy igen fura autó lehet Európában, és nem is az izomautó kategória. Nem tudni, hogy a Pacifica szó valóban a Csendes Óceánra utal, de ha igen, akkor itt bizony van egy kis nem szándékos irónia.

Foto: thecarconnection.com

Na de miért? Nos, pont, mint az óceán, a Pacifica is kellemesnek és biztonságosnak tűnhet első látásra, azonban a látszat néha csal. Sajnos a Pacifica tele van gyári hibákkal és a megbízhatóság a béka feneke alá merült az elmúlt években, ahogy ezek a hibák a felszínre jöttek. A váltó sajnos gyárilag hajlamos a megcsúszásra és akadozásokra. Habár nem olyan rossz, mint a többi amerikai autó, mégsem ajánlott a vétele.

 1. Chevrolet Traverse

A Traverse első pillantásra egy olyan terepjáró, mellyel elindulhatunk kalandot keresni és világot látni. Talán a Chevrolet-nek is ez volt a célja a dizájnnal, azonban az évek nyilvánvalóvá tették, hogy az igazi kaland hamar megindul a szerelőműhelyben és hamar folytatódni is fog.

Foto: caranddriver.com

Ez a hatalmas SUV hajlamos motorhibákra, váltóhibákra és az autón belüli elektronika is szeret rosszalkodni. A megbízhatatlanság miatt nem érdemes túl messzire menni vele egy szerelőműhelytől.

 1. Cadillac XT4

A Cadillac-nek vegyes híre volt a piacon az elmúlt években, az XT4 pedig az egyik legújabb modell. Éppen ezért sajnálatos, hogy ilyen hamar sok hiba jött felszínre.

Foto: motor1.com

Tekintve, hogy GM termékről van szó, hamar rá is jöhetünk, hogy hol gyökerezik a probléma. Bizony: a váltóban. Sok tulajdonos jelentett csúszó, akadó váltót, ami közel sem jó jel az XT4-es számára, ha figyelembe vesszük fiatalságát.

 1. Tesla Model X

Hoppá, egy Tesla is felkerül a listára? Meg kell hagyni, hogy a Model X a látványosság terén nem szenved hiányt. A kasztni fölé nyitható hátsó ajtók és a Tesla szokásos finomságai szépek, de a kocsi mégis hagy némi kívánni valót maga után. Azt hinnénk, hogy egy EV modell esetében semmi gondra nem kéne számítani, és mégis. Nem is a motorral vagy a váltóval van a gond, hanem az Infotainment rendszerrel, mely hírhedten rossz a Tesla modellekben.

Foto: motor1.com

Mi is az Infotainment rendszer? Ez az autó azon szoftveres és hardveres része, mely a képi- és hangrendszereket működteti. Ha tehát van fedélzeti beépített GPS, rádió, akkor az infotainment felelős az üzeméért. Sok modern Infotainment rendszer már komplett számítógépeket is magába foglal a hangalapú vezérlés, okostelefonos csatlakoztatás érdekében. Nos, a Teslában általában az egész rendszer kezelésére egy képernyő jut. Ha az nem az igazi, akkor buktuk! A Model X-nél is itt a probléma

 1. GMC Yukon

A GMC Yukon létezésének értelmét nem igazán sikerült megfejtenie az autóiparnak. Valahol a jól megszokott Tahoe és egy luxus Escalade között foglal helyet, és mivel voltaképp egy átcímkézett Tahoe-ről van szó, azt várnánk, hogy megbízható. Hát, sajnos mégsem.

Foto: caranddriver.com

A J.D. Power által jósolt megbízhatósági index elég alacsony a korai tesztek alapján, és 2019 vége felé a GM-nek vissza kellett hívnia a Yukont potenciális repedések miatt az üzemanyagszivattyúban. Még jó is, hogy ezt észrevették, mert mind tudjuk, hogy gyorsan tűzhöz vezethetnek az ilyen dolgok.

 1. Jeep Wrangler

A Wrangler sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis egy off-road legendáról van szó. A népszerűsége tagadhatatlan, viszont megbízhatóságban sajnos sosem állt az élen. A notórius problémák között kormányzási és fékproblémák, vezetékelési katyvaszok, továbbá hengerfej ügyek is szerepelnek.

Foto: caranddriver.com

Mindezek nem szerecsések, ha a sivatag közepén jönnek elő, különösen a fékek és a kormány, hiszen gyorsan elénk kerülhet egy szakadék, ami előtt jó lenne megállni. A tagadhatatlan problémák mellett fura, hogy az emberek mégis annyira megszerették ezt a kocsit, hogy kiviszik a vadonba vele magukat.

 1. Dodge Grand Caravan

A Grand Caravan külsőre egyértelműen az igazi utazó kocsi. Igazi Mopar stílust képvisel és már több, mint 10 éve jelen van a piacon, viszont mára már bőven kiment a divatból és elavultnak is számít. Talán éppen ezért állítják le jelenleg a gyártását, hogy helyet csináljanak a Chrysler Voyager-nek.

Foto: dodge.com

Kereskedőtől persze még mindig vehetünk újat, csak ne felejtsünk kérni tőle áron alul néhány pótváltót sem, ugyanis garantáltan szükség lesz rájuk a közeljövőben.

 1. Lincoln Nautilus

A Nautilus külsőre egy nagyon szép, elegáns kocsi és tulajdonképpen a Lincoln válasza a Cadillac XT5-re, mint versenytárs. Meg kell hagyni, hogy közepes méretű SUV létére a Nautilus tényleg szép külsővel bír, és a pozitívumok listájának itt sajnos vége is.

Foto: thecarconnection.com

Mechanikus szempontból a Nautilus nem teljesít túl jól és a gyári hibák gyakoriak. Jópár vásárló jelentkezett az Edmund felületén csúszó és akadó váltóra panaszkodva, ami egy ilyen kocsinál nem túl fényes.

 1. Jeep Cherokee

A Cherokee esetében sajnos nehéz eldönteni, hogy hol kezdjük, amikor hibákról van szó. Az összes új Jeep modell közül a Cherokee szerepelt a legrosszabbul és híre ment megbízhatatlanságának.

Foto: motor1.com

Olajszivárgások, váltóhibák és egyebek mellett a motor is hajlamos fulladozni menet közben különösebb ok nélkül. A Cherokee-t éppen ezért érdemes nagy ívben elkerülni, ugyanis sokat ülhetünk vele a szervízben ellenkező esetben.

 1. Dodge Journey

Chrysler koppintás, elavult, rég nyugdíjba kellett volna küldeni. Ezek jellemzik a Joruney-t, mely meglepő módon még mindig kapható újonnan. Még a legkeményebb Dodge hívek is abszolút leírták a Journey-t. Sokan azt mondták, hogy a legnagyobb csalódásnak számít a Dodge palettáján. Pedig külsőre nem is mondanánk egyből azt, hogy rossz autóról van szó.

Foto: thecarconnection.com

Elég azonban egy kis időt eltölteni vele és a gyári hibák jelentkeznek is. A végzetes motor- és váltóhibák nem ritkák és ehhez nem is kell 10-15 évnek eltelnie. Sokan csodálják is, hogy a Journey hogy bírta eddig az autópiacon. Mindenesetre vétele még újonnan sem ajánlott, nemhogy használtan

 1. Jeep Gladiator

A Gladiator egyértelműen az egyik legfelkapottabb modell volt a terepjárók világában az elmúlt években, mivel egy valóban nagy erőfeszítést képvisel az FCA részéről, hogy egy off-road-ra is alkalmas pickup-ot gyártsanak.

Foto: motor1.com

A bökkenő viszont az, hogy a Wrangler lett alapul véve a tervezéskor, így nem meglepő, hogy nem bizonyult túl megbízhatónak számos esetben. Sajnos ugyanazok a problémái, mint a Wrangler-nek: kormányzási és fékproblémák megfűszerezve egy kis elektronikai és motorhiba adalékaival.

 1. Chevrolet Colorado

A Consumer Reports ezt az autót tette meg a megbízhatatlanság királyának 2020-ban, ez pedig kell, hogy jelentsen valami. A józan ész azt diktálja, hogy ezt a kocsit messziről kerüljük el. A potenciális problémák listája tulajdonképpen végtelen. Ami drága és elromolhat benne, az valószínűleg el is fog.

Foto: gmauthority.com

Váltóhibák, elektronikai bakik, az üzemanyagrendszer hibái és a hajtáslánc problémái sem számítanak újdonságnak a Colorado-nál. Ez egy olyan kocsi, mely a Chevrolet hírnevén csúnya foltként díszeleg. Szakértői források senkinek nem ajánlják.

Természetesen a listával lehet vitatkozni és szubjektivitással vádolni a Hotcars csapatát, akik összeszedték nekünk a szakértők elemzéseit.

Forrás: Hotcars.com